ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Γυναίκα γέννησε μέσα στο αεροπλάνο που την μετέφερε στη Βρετανία

Αφγανιστάν: Γυναίκα γέννησε μέσα στο αεροπλάνο που την μετέφερε στη Βρετανία
AP/Alastair Grant

Μια Αφγανή που επέβαινε σε αεροσκάφος με προορισμό της Βρετανία γέννησε ένα κοριτσάκι νωρίς σήμερα το πρωί με τη βοήθεια του πληρώματος, ανακοίνωσε η εταιρεία Turkish Airlines.

Η Σομάν Νούρι, 26 ετών, αισθάνθηκε τις πρώτες ωδίνες αφού το αεροσκάφος της Turkish Airlines είχε απογειωθεί από το Ντουμπάι και κατευθυνόταν στο Μπέρμιγχαμ. Γέννησε λίγη ώρα αργότερα, σε υψόμετρο 10.000 μέτρων, στον εναέριο χώρο του Κουβέιτ.

Η Νούρι και η νεογέννητη κόρη της, που την ονόμασε Χάβα, είναι καλά στην υγεία τους.

Το αεροπλάνο, το οποίο μετέφερε Αφγανούς πολίτες που είχαν εργαστεί για τη Βρετανία στο Αφγανιστάν, προσγειώθηκε για προληπτικούς λόγους στο Κουβέιτ, αλλά στη συνέχεια συνέχισε το ταξίδι του.

Η τελευταία βρετανική πτήση απομάκρυνσης πολιτών από το Αφγανιστάν αναχώρησε από την Καμπούλ τερματίζοντας έτσι μια επιχείρηση στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρθηκαν αεροπορικώς εκτός της χώρας σχεδόν 15.000 Αφγανοί και Βρετανοί πολίτες κατά τις δύο εβδομάδες αφότου κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα οι Ταλιμπάν.

Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα να αποχωρήσουν και μαζί τους θα πάρουν έναν μικρό αριθμό Αφγανών με τις εναπομείνασες πτήσεις αυτό το σαββατοκύριακο, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας στο Sky News το ίδιο πρόσωπο διευκρίνισε ότι καμία βρετανική πτήση με πολίτες δεν θα αναχωρήσει πλέον από την Καμπούλ παρά μόνο με μέλη του βρετανικού στρατού και με λιγοστούς Αφγανούς. Το δίκτυο μετέδωσε ότι η τελευταία βρετανική πτήση μόνο για πολίτες έφυγε από την Καμπούλ στη διάρκεια της νύχτας.

«Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί αυτή η φάση της επιχείρησης. Αλλά δεν έχουμε ξεχάσει τους ανθρώπους που πρέπει να φύγουν και θα κάνουμε τα πάντα για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο Λόρι Μπρίστοου, ο πρεσβευτής της Βρετανίας στο Αφγανιστάν από το βασικό αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Κάποιοι Βρετανοί στρατιώτες έχουν ήδη αποχωρήσει και ένα βρετανικό στρατιωτικό μεταγωγικό με μέλη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας προσγειώθηκε σήμερα σε μια αεροπορική βάση της νότιας Αγγλίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ