ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ τις επόμενες ώρες εκτιμά ο Μπάιντεν

Αφγανιστάν: Πιθανή νέα τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ τις επόμενες ώρες εκτιμά ο Μπάιντεν
AP Photo / Manuel Balce Ceneta

Το πλήγμα στο ISIS-K «δεν ήταν το τελευταίο» προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, εκτιμώντας ότι είναι πιθανή μια νέα επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ «εντός των επόμενων 24-36 ωρών».

Σε ανακοίνωσή του, μετά τη συνάντηση που είχε με τους συμβούλους του σε θέματα ασφάλειας, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι στρατιωτικοί διοικητές τον ενημέρωσαν για την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης μέσα στις επόμενες ώρες.

«Τους έδωσα οδηγίες να λάβουν κάθε δυνατό μέτρο δίνοντας προτεραιότητα στην προστασία της (αμερικανικής) δύναμης», σημείωσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι η κατάσταση επί του πεδίου στο Αφγανιστάν εξακολουθεί να είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» και διαβεβαίωσε ότι το πλήγμα εναντίον μαχητών του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) δεν θα είναι το τελευταίο.

«Θα συνεχίσουμε να καταδιώκουμε όποιο πρόσωπο εμπλέκεται σε αυτήν την ειδεχθή επίθεση και θα το κάνουμε να πληρώσει», πρόσθεσε.

Καταδικάζουν την επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του ISIS οι Ταλιμπάν

Νωρίτερα σήμερα, οι Ταλιμπάν καταδίκασαν την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, την πρώτη «απάντηση» των ΗΠΑ στη διπλή τρομοκρατική επίθεση στις πύλες του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ την Πέμπτη.

Σε περισσότερους από 170 νεκρούς και 200 τραυματίες έχει ανέλθει ο δραματικός απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) έξω από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, τη μόνη «σανίδα σωτηρίας» για χιλιάδες Αφγανούς που επιχειρούν α διαφύγουν από τους Ταλιμπάν.

Η τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε την Πέμπτη, κόστισε επίσης τη ζωή σε 13 Αμερικανούς στρατιώτες -στις βαρύτερες απώλειες για τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από τον Αύγουστο του 2011.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος».

«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ «δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν».

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε του αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε», τόνισε.

Ανακοινώνεται η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο» να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν εχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο Μουτζαχίντ επανέλαβε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ