ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Δύο στρατιώτες νεκροί δεχόμενοι πυρά από την πλευρά του Αφγανιστάν

Πακιστάν: Δύο στρατιώτες νεκροί δεχόμενοι πυρά από την πλευρά του Αφγανιστάν
AP Photo

Δυο Πακιστανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Κυριακή, όταν δέχτηκαν πυρά από την άλλη πλευρά των συνόρων με το Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο στρατός ανέφερε ότι απάντησε στα πυρά και σκότωσε δύο ή τρεις από τους δράστες.

Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε στην περιφέρεια Μπατζαούρ του Πακιστάν και είναι το πρώτο του είδους αφότου κατέλαβαν το Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν.

Ένας «άνευ προηγουμένου» αριθμός ανθρώπων διέρχεται από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν μέσω των συνόρων, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, καθώς η σφαγή στην Καμπούλ μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο οδήγησε περισσότερους στην προσπάθεια να φύγουν από τη χώρα.

Παρόλο που το Πακιστάν έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχτεί Αφγανούς πρόσφυγες, τα χερσαία σύνορα Spin Boldak-Chaman μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν παρέμειναν ανοικτά και τις τελευταίες ημέρες πέρασαν εκατοντάδες χιλιάδες Αφγανοί.

Επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε άτομα που ταξιδεύουν στο Πακιστάν για ιατρική περίθαλψη ή έχουν απόδειξη διαμονής στη χώρα, αλλά διάφοροι λαθροδιακινητές βοηθούν τις οικογένειες να περάσουν τα σύνορα.

Το Πακιστάν φιλοξενεί ήδη περισσότερους από τα 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς που είναι εγγεγραμμένοι στο εξωτερικό. Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, UNHCR, ετοιμάζεται για περίπου μισό εκατομμύριο ή περισσότερους ανθρώπους να φύγουν από το Αφγανιστάν σε ένα «χειρότερο σενάριο» τους επόμενους μήνες, με το Πακιστάν να αποτελεί τη βάση από την οποία θα φύγει η πλειοψηφία των Αφγανών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ