ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Προτεραιότητα ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε σχολεία

Κορωνοϊός – ΠΟΥ: Προτεραιότητα ο εμβολιασμός εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε σχολεία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Matt Slocum

Οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των σχολικών ιδρυμάτων θα πρέπει να είναι μεταξύ των ομάδων που εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα κατά της Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές διευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της UNICEF.

Θα πρέπει «να προταθούν εμβόλια κατά της Covid-19 στους εκπαιδευτικούς και στα άλλα μέλη του σχολικού προσωπικού ως ομάδα στόχο των εθνικών σχεδίων εμβολιασμού», αναφέρουν οι εν λόγω θεσμοί του ΟΗΕ σε ανακοίνωσή τους, καλώντας τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν μια εμβολιαστική στρατηγική που να είναι προστανατολισμένη στην εκπαίδευση με παρουσία των μαθητών στα σχολεία.

Ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, ερωτηματικό παραμένει για τις περισσότερες χώρες η υποχρεωτική ή μη χρήση μάσκας στα σχολεία.

Στις ΗΠΑ, σε τουλάχιστον 14 Πολιτείες, έχουν κατατεθεί αγωγές είτε υπέρ είτε κατά μάσκας σε σχολεία.

Με μάσκα, υποχρεωτικά από την ηλικία των 6 ετών και απόσταση τουλάχιστον 1,20 μέτρου μεταξύ των θρανίων, θα ξανανοίξουν τα σχολεία στην Ισπανία.

Σε αναστολή εργασίας χωρίς μισθό θα τεθούν όσοι εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι των σχολείων δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού στην Ιταλία, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικό τεστ κάθε τρεις ημέρες, με δικά τους έξοδα.

Στην Ελλάδα γρίφος παραμένει μέχρι στιγμής η χρήση της μάσκας από τους μαθητές στα διαλείμματα. Κάποια μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται και στους ανοιχτούς χώρους, διότι θα υπάρχει συγχρωτισμός, την ώρα που άλλα μέλη τάσσονται κατά αυτού του μέτρου, καθώς οι μαθητές -ειδικά μικρότερης ηλικίας- θα τρέχουν και θα παίζουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ