ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Η φωτιά στον ουρανοξύστη του Μιλάνου μεταδόθηκε μέσω της εξωτερικής επένδυσης του κτηρίου

Ιταλία: Η φωτιά στον ουρανοξύστη του Μιλάνου μεταδόθηκε μέσω της εξωτερικής επένδυσης του κτηρίου
Screen grab από βίντεο

Απαντήσεις για τους λόγους της ταχείας επέκτασης της φωτιάς σε συγκρότημα διαμερισμάτων χθες στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας μέσω της εξωτερικής επένδυσης του κτηρίου, που παραπέμπει στην πυρκαγιά του Γκρένφελ Τάουερ του Λονδίνου, πριν από τέσσερα χρόνια, με 71 νεκρούς, αναζητά ο δήμαρχος του Μιλάνου.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι όλοι οι κάτοικοι κατόρθωσαν να διαφύγουν από το 18ώροφο κτήριο στο νότιο Μιλάνο, που τυλίχθηκε στις φλόγες χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η φωτιά, που ξεκίνησε από τον 15ο όροφο, μεταδόθηκε γρήγορα μέσω της εξωτερικής επένδυσης του κτηρίου. Βίντεο από την πυρκαγιά δείχνουν τα πάνελ της επένδυσης να λιώνουν και να μετατρέπονται σε ρευστές μάζες.

«Ο πύργος έχει χτιστεί εδώ και λίγο παραπάνω από δέκα χρόνια και είναι απαράδεκτο ένα τόσο σύγχρονο κτήριο να αποδειχθεί τόσο ευάλωτο», έγραψε ο Μπέπε Σάλα στο Facebook.

«Αυτό που ήταν σαφές από την αρχή είναι ότι το εξωτερικό κέλυφος του κτηρίου παραδόθηκε στις φλόγες υπερβολικά γρήγορα, με τρόπο που θυμίζει την πυρκαγιά του Γκρένφελ Τάουερ πριν από λίγα χρόνια».

Οι θάνατοι στο Γκρένφελ Τάουερ αποδόθηκαν στο γεγονός ότι η εξωτερική επένδυση του κτηρίου ήταν κατασκευασμένη από εύφλεκτα υλικά. Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε παρόμοια κτήρια στην Βρετανία υποχρεώθηκαν έκτοτε να απομακρύνουν τα πάνελ αυτά της εξωτερικής επένδυσης, με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας οικονομική δυσπραγία για πολλά νοικοκυριά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ