ΚΟΣΜΟΣ

Αερογέφυρα ΠΟΥ προς το Αφγανιστάν με ιατροφαρμακευτικό υλικό

Αερογέφυρα ΠΟΥ προς το Αφγανιστάν με ιατροφαρμακευτικό υλικό
(AP Photo/Wali Sabawoon)

Προσγειώθηκε σήμερα στο Αφγανιστάν αεροπλάνο που μεταφέρει φάρμακα και ιατροφαρμακευτικό υλικό, το πρώτο φορτίο που φτάνει στη χώρα από τότε που το Αφγανιστάν τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

«Έπειτα από ημέρες ακατάπαυστης δουλειάς για την εξεύρεση λύσης, έχω τη χαρά να πω ότι τώρα είμαστε σε θέση να ανεφοδιάσουμε μερικώς τις δομές υγείας στο Αφγανιστάν και να διασφαλίσουμε ότι -επί του παρόντος- οι υποστηριζόμενες από τον ΠΟΥ υπηρεσίες υγείας, μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους», δήλωσε ο 'Αχμεντ Αλ Μαντχάρι, ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την ανατολική Μεσόγειο, σε ανακοίνωση.

Ο ΠΟΥ είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή ότι το ιατροφαρμακευτικό υλικό πρόκειται να εξαντληθεί σε λίγες ημέρες στο Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας ότι ελπίζει να δημιουργηθεί μια αερογέφυρα στη βόρεια πόλη Μαζάρ-ι-Σαρίφ μέχρι τότε, με τη βοήθεια των πακιστανικών αρχών.

Οι 12,5 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού που έφτασαν σήμερα περιέχουν κιτ για τη θεραπεία τραυμάτων, κιτ πρώτων βοηθειών, αρκετά για να καλυφθούν οι βασικές υγειονομικές ανάγκες 200.000 και πλέον ανθρώπων καθώς και να γίνουν 3.500 χειρουργικές επεμβάσεις και για την περιποίηση 6.500 ασθενών με τραύματα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Το υλικό θα παραδοθεί σε 40 υπηρεσίες υγείας σε 29 επαρχίες σε όλο το Αφγανιστάν, πρόσθεσε.

Το αεροπλάνο, το οποίο παρασχέθηκε από την κυβέρνηση του Πακιστάν, πέταξε από το Ντουμπάι στο αεροδρόμιο του Μαζάρ-ι-Σαρίφ. Ήταν η πρώτη από τις τρεις πτήσεις που προγραμματίζονται με τις Πακιστανικές Διεθνείς Αερογραμμές (PIA) προκειμένου να καλυφθούν επείγουσες ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικές προμήθειες στο Αφγανιστάν.

ΟΗΕ: «Μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση διαφαίνεται στο Αφγανιστάν»

Καθώς οι απομακρύνσεις πολιτών από την Καμπούλ ολοκληρώνονται σταδιακά τις επόμενες ημέρες, «μια μεγαλύτερη κρίση μόλις αρχίζει» στο Αφγανιστάν και για τους 39 εκατομμύρια κατοίκους του, ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και απηύθυνε έκκληση για υποστήριξη.

Ο Φιλίπο Γκράντι, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η υπηρεσία του οποίου ανακοίνωσε την περασμένη Παρακσευή πως έως 500.000 Αφγανοί μπορεί να διαφύγουν από τη χώρα τους μέχρι το τέλος του χρόνου, επανέλαβε έκκληση να παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα και περισσότερες χώρες να μοιραστούν «αυτή την ανθρωπιστική ευθύνη» με το Ιράν και το Πακιστάν, που φιλοξενούν ήδη 2,2 εκατομμύρια Αφγανούς.

«Είναι θέμα ημερών να τελειώσει η αερομεταφορά από την Καμπούλ και η τραγωδία που ξετυλίγεται δεν θα είναι πια τόσο ορατή. Όμως θα εξακολουθήσει να είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια Αφγανούς. Δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Μια πολύ μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μόλις που αρχίζει», αναφέρει ο Γκράντι σε δήλωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ