ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Προσφυγικό: Οικονομική στήριξη στις γειτονικές χώρες δρομολογεί η ΕΕ

Αφγανιστάν - Προσφυγικό: Οικονομική στήριξη στις γειτονικές χώρες δρομολογεί η ΕΕ
Προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν κάνουν μαθήματα στη Λαχώρη του Πακιστάν AP Photo / K.M. Chaudary

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκοντας να αποφύγει μια «ανεξέλεγκτη» ροή προσφύγων από το Αφγανιστάν, σχεδιάζει να βοηθήσει τις χώρες της περιοχής ώστε να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες που θέλουν να διαφύγουν από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης που θα υποβληθεί αύριο, Τρίτη, στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών.

Στο κείμενο το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) σήμερα, αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη ανησυχούν επίσης για τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και δεσμεύονται «να πράξουν τα μέγιστα για να διασφαλίσουν ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν δεν θα οδηγήσει σε νέους κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ».

Δίνουν, επίσης, έμφαση στην έγκαιρη ολοκλήρωση «των ελέγχων ασφαλείας στα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν».

Το προσχέδιο απόφασης αναφέρει ότι η ΕΕ και οι χώρες-μέλη «είναι αποφασισμένες να ενεργήσουν από κοινού για να εμποδίσουν την επιστροφή των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών σε μεγάλη κλίμακα», όπως συνέβη το 2015, όταν έφτασαν στην Ευρώπη περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία.

Ο ΟΗΕ αναμένει ότι φέτος οι Αφγανοί πρόσφυγες θα φτάσουν το μισό εκατομμύριο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναγνωρίζει την ανάγκη στήριξης και παροχής επαρκούς προστασίας στα πρόσωπα που την χρειάζονται», αλλά και «την εναρμόνιση των πρακτικών των χωρών-μελών» όσον αφορά την αντιμετώπιση των Αφγανών αιτούντων άσυλο.

Το προσχέδιο, που θα πρέπει να εγκριθεί κατά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών αύριο στις Βρυξέλλες, δεν περιλαμβάνει καμία συγκεκριμένη δέσμευση όσον αφορά τον αριθμό των Αφγανών προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισήμανε σήμερα ότι είναι σημαντικό «να ενισχυθεί η συνεργασία με τις όμορες χώρες» του Αφγανιστάν.

«Οι δυνατότητες της Ευρώπης να υποδεχτεί [πρόσφυγες] έχει όρια και χωρίς ισχυρή συνεργασία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι όμορες χώρες θα εμπλακούν περισσότερο και πριν από την Ευρώπη. Επομένως, ναι: Αυτό σημαίνει επίσης να χορηγήσουμε σε αυτές τις χώρες οικονομική υποστήριξη, όπως το κάναμε με την Τουρκία» δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ