ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Τίτλοι τέλους για τις ΗΠΑ - Αποχώρησαν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες

Αφγανιστάν: Τίτλοι τέλους για τις ΗΠΑ - Αποχώρησαν οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες
Department of Defense via AP

Οι τίτλοι τέλους της 20ετούς στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έπεσαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 30ής Αυγούστου, ώρα Ελλάδας. Ο μακροβιότερος πόλεμος των ΗΠΑ τερματίζεται με τους Ταλιμπάν ξανά στην εξουσία, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας να «αναδύεται» εκ νέου στη χώρα της κεντρικής Ασίας, και χιλιάδες ευάλωτους Αφγανούς να έχουν μείνει πίσω.

Η επίσημη ανακοίνωση για την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν έγινε διά στόματος του στρατηγού Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Το τελευταίο στρατιωτικό αεροσκάφος C-17 απογειώθηκε στις 3.19 μ.μ. ώρα ΗΠΑ [22.29 μ.μ. ώρα Ελλάδος]» ανακοίνωσε ο στρατηγός Μακένζι. Την ίδια ώρα, περίπου στη 01.00 τα ξημερώματα της 31ης Αυγούστου, ώρα Αφγανιστάν, πυροβολισμοί ηχούσαν στην Καμπούλ από Ταλιμπάν που πανηγύριζαν την «έξοδο» των ΗΠΑ και τη δική τους επικράτηση.

Στην τελευταία πτήση βρισκόταν και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Καμπούλ, Ρος Ουίλσον. Στη δημοσιότητα επίκειται να δοθεί φωτογραφία του τελευταίου στρατιωτικού αεροσκάφους που αναχώρησε από την Καμπούλ.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι από τη χώρα, εκ των οποίων 6.000 Αμερικανοί πολίτες.

Εντούτοις, όλοι αναγνωρίζουν πως χιλιάδες είναι οι ευάλωτοι Αφγανοί που έμειναν πίσω εν μέσω μίας χαοτικής επιχείρησης εκκένωσης, και γίνεται διπλωματικός αγώνας για να διασφαλιστεί -εάν διασφαλιστεί- πως έστω κάποιοι από αυτούς θα μπορούν να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν με πολιτικές πτήσεις μετά την 31η Αυγούστου.

«Μολονότι οι στρατιωτικές εκκενώσεις τελείωσαν, συνεχίζεται η διπλωματική αποστολή για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και οι επιλέξιμοι Αφγανοί θα μπορέσουν να φύγουν» επισήμανε ο Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας πως οι Αμερικανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες.

Χωρίς έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας

Κατόπιν της ολοκλήρωσης της επιχείρησης απόσυρσης, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι το διεθνές αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζά» της Καμπούλ δεν διαθέτει πλέον υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο αμερικανικός στρατός είχε αναλάβει τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου για να διευκολυνθεί η εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Η FAA σημείωσε ότι οποιοδήποτε αεροπλάνο θέλει να προσγειωθεί στην Καμπούλ ή περνά από τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν θα πρέπει να επιδεικνύει «μεγάλη προσοχή».

Αμαχοι νεκροί στην επιδρομή κατά του ISIS-K

Οι τελευταίες ώρες πριν τον τερματισμό της μακροβιότερης στρατιωτικής σύρραξης, στην οποία ενεπλάκησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, βρήκαν τις Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι σε αναφορές για το θάνατο έως και δέκα αμάχων, ανάμεσά τους έξι παιδιά- στο αμερικανικό αεροπορικό χτύπημα της Κυριακής κατά του ISIS-K στην Καμπούλ.

Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, μεταξύ τους και ένα νήπιο μόλις δύο ετών, όπως δήλωσαν συγγενείς σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το CNNi, καθώς και αυτόπτες μάρτυρες που επικαλούνται πολλά διεθνή ειδησεογραφικά μέσα.

Tο χτύπημα με drone σε γειτονιά της Καμπούλ είχε κατά την αμερικανική Κεντρική Διοίκηση στόχο όχημα με ύποπτο βομβιστή του ISIS-K που συνιστούσε «άμεση απειλή» για το αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας.

Το Πεντάγωνο έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα. «Το ερευνούμε. Αν έχουμε επαληθεύσιμες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες αφαιρέσαμε τη ζωή αθώων, θα είμαστε διαφανείς» είχε δηλώσει σε προηγούμενη ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι.

«Κανείς δεν θέλει τέτοιου είδους καταστάσεις [...] Όμως υπήρχε μία πολύ πραγματική απειλή, πολύ συγκεκριμένη και επικείμενη εναντίον του αεροδρομίου, εναντίον των δυνάμεών μας σε αυτό το αεροδρόμιο και εναντίον των πολιτών γύρω από αυτό» επέμεινε ο Τζον Κίρμπι αναφερόμενος στο χτύπημα της Κυριακής.

Μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Πέμπτης έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K), ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέτρεψε την Κυριακή έτερη επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ σήμερα αναχαίτισε πέντε ρουκέτες που ερρίφθησαν κατά του αεροδρομίου -και πάλι με τη «σφραγίδα» του ISIS-K.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ