ΚΟΣΜΟΣ

Κλίμα: Ο Τζον Κέρι επιστρέφει σε Κίνα και Ιαπωνία εν όψει της COP26

Κλίμα: Ο Τζον Κέρι επιστρέφει σε Κίνα και Ιαπωνία εν όψει της COP26
Ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με διεθνείς ομολόγους του στο Τόκιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας «για την αντίδραση στην κλιματική αλλαγή».

Ο αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το κλίμα, ο Τζον Κέρι, θα ταξιδέψει στην Κίνα και στην Ιαπωνία από σήμερα Τρίτη για να συζητήσει σχετικά με «τις προσπάθειες με στόχο να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», ανακοίνωσε  το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Κέρι, που ήδη επισκέφθηκε την Κίνα τον Απρίλιο, θα πάει στην Τιαντζίν για να «συνεχίσει τις συνομιλίες για διαστάσεις-κλειδιά της κλιματικής κρίσης», σημείωσε το αμερικανικό υπυοργείο Εξωτερικών σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Μετά την επίσκεψή του στη Σαγκάη στα μέσα Απριλίου, Ουάσινγκτον και Πεκίνο είχαν δεσμευθεί «να συνεργαστούν μεταξύ τους και με άλλες χώρες για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση», με κοινή ανακοίνωση που είχαν δώσει στη δημοσιότητα, όμως η Κίνα ξεκαθάρισε στα τέλη Ιουλίου πως η διμερής συνεργασία σε τελευταία ανάλυση θα εξαρτηθεί από την «καλή υγεία συνολικά» των διμερών σχέσεων.

Ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με διεθνείς ομολόγους του στο Τόκιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας «για την αντίδραση στην κλιματική αλλαγή».

Η ασιατική περιοδεία του αμερικανού απεσταλμένου έχει σκοπό να «ενισχυθούν οι προσπάθειες των ΗΠΑ σε διμερές και πολυμερές επίπεδο ώστε να αυξηθούν οι φιλοδοξίες όσον αφορά το κλίμα» πριν από την COP26 – τη διάσκεψη των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή – η οποία θα διεξαχθεί στη Γλασκώβη (Σκωτία) τον Νοέμβριο.

Ειδικοί της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ έδωσαν στη δημοσιότητα στις αρχές του μήνα έκθεση με πολύ ανησυχητικό περιεχόμενο: Κατ’ αυτήν, ο πλανήτης διατρέχει τον κίνδυνο να υπερβεί το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή «στις αρχές της δεκαετίας του 2030», ήτοι «δέκα χρόνια νωρίτερα» από την προηγούμενη εκτίμηση.

Οι άνθρωποι είναι «αναμφίβολα» υπεύθυνοι για την απορρύθμιση του κλίματος και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προχωρήσουν σε δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την υπερθέρμανση του πλανήτη αν θέλουν να περιοριστούν οι ζημιές, πρόσθεσαν οι ειδικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ