ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Ομιλία προς τους Αμερικανούς θα απευθύνει ο Τζο Μπάιντεν

Αφγανιστάν: Ομιλία προς τους Αμερικανούς θα απευθύνει ο Τζο Μπάιντεν
AP Photo / Manuel Balce Ceneta

Νέα ομιλία προς τους αμερικανούς πολίτες θα απευθύνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν θα εξηγήσει συγκεκριμένα στους πολίτες των ΗΠΑ την απόφασή του «να μην παρατείνει (την) αμερικανική παρουσία» στο Αφγανιστάν «πέραν της 31ης Αυγούστου», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Λευκού Οίκου.

Όπως διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα· 20:30 ώρα Ελλάδας).

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες και επίσημα το τέλος του πιο μακρόχρονου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ, η επέμβαση των οποίων στο Αφγανιστάν είχε αρχίσει πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια.

«Η εικοσάχρονη στρατιωτική παρουσία μας στο Αφγανιστάν έλαβε τέλος», επιβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Ευχαρίστησε τους αμερικανούς στρατιωτικούς που έφεραν σε πέρας μέσα σε 17 ημέρες «τη μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση εκκένωσης στην αμερικανική ιστορία», χάρη στην οποία πάνω από 123.000 άνθρωποι (Αμερικανοί, αφγανοί διερμηνείς και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπήκοοι άλλων χωρών) εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν.

Η απόφαση να ολοκληρωθεί η αποχώρηση εντός της καθορισμένης προθεσμίας ήταν κάτι που συνέστησε «ομόφωνα» η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν, μολονότι είχαν υψωθεί φωνές στις ΗΠΑ που καλούσαν να παραταθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

Για τον αμερικανό πρόεδρο, είναι πλέον η ώρα της διπλωματίας και του «συντονισμού» με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον ώστε να «εγγυηθούμε την αποχώρηση με κάθε ασφάλεια» κάθε Αμερικανού, αφγανού συμμάχου ή ξένου υπηκόου που δεν έχει φύγει ακόμη από το Αφγανιστάν και το επιθυμεί.

«Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν» ότι θα επιτρέπουν την ασφαλή έξοδο από την αφγανική επικράτεια και «ο κόσμος θα εγγυηθεί πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ