ΚΟΣΜΟΣ

Ταλιμπάν: «Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν είναι ένα ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος»

Ταλιμπάν: «Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν είναι ένα ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος»
AP Photo/Rahmat Gul

Οι Ταλιμπάν χαιρέτισαν την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων μετά από σχεδόν 20 χρόνια πολέμου, χαρακτηρίζοντας την αποχώρησή τους ως «ιστορική στιγμή» και δηλώνοντας ότι το Αφγανιστάν είναι πλέον ένα «ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, δήλωσε ότι η «νίκη» της οργάνωσής του «ανήκει σε όλους μας».

«Συγχαρητήρια στο Αφγανιστάν (...) Αυτή η νίκη ανήκει σε όλους μας»

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν είναι ένα ελεύθερο και κυρίαρχο έθνος» είπε, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί «δεν θα μπορούσαν να επιτύχουν τον στόχο τους μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Η «ήττα των ΗΠΑ αποτελεί μάθημα» για άλλους εισβολείς και για όλο τον κόσμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. «Αυτό είναι μεγάλο μάθημα για άλλους εισβολείς για τις μελλοντικές γενιές μας», έκρινε ο Μουτζάχιντ.

«Αποτελεί επίσης μάθημα για τον κόσμο», πρόσθεσε.

Υποσχέθηκε επίσης ότι το Αφγανιστάν θα έχει «εργασιακές διπλωματικές σχέσεις» με τη Δύση, λέγοντας ότι οι Αφγανοί «θα προστατεύσουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τις ισλαμικές μας αξίες».

Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν

Μετά από 20 χρόνια οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, με τον πόλεμο να τερματίζεται με τους Ταλιμπάν ξανά στην εξουσία και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας να «αναδύεται» εκ νέου στη χώρα της κεντρικής Ασίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ μοιράστηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφικό στιγμιότυπο στο οποίο εικονίζεται ο τελευταίος αμερικανός στρατιωτικός που έφυγε χθες από την Καμπούλ.

Ο υποστράτηγος Κρις Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, εικονίζεται καθώς επιβιβάζεται στην τελευταία πτήση που αναχώρησε, το βράδυ της Δευτέρας, από το διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι της αφγανικής πρωτεύουσας. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη μέσα από διόπτρα νυχτερινής όρασης.

«Ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης εγκατέλειψε το Αφγανιστάν», ανέφερε η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) μέσω Twitter.

Η οριστική αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν αποπερατώθηκε χθες. Η τελευταία πτήση αναχώρησε από την Καμπούλ λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα).

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους άφησαν το Αφγανιστάν στα χέρια των Ταλιμπάν — των ισλαμιστών που ανέτρεψαν στα τέλη του 2001, όταν εισέβαλαν στη χώρα.

Οι ΗΠΑ υπέστησαν τις περισσότερες απώλειες από όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού που συμμετείχαν στη σύρραξη: πάνω από 2.460 μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πιο μακρόχρονου πολέμου στην αμερικανική ιστορία.

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι από τη χώρα, εκ των οποίων 6.000 Αμερικανοί πολίτες.

Εντούτοις, όλοι αναγνωρίζουν πως χιλιάδες είναι οι ευάλωτοι Αφγανοί που έμειναν πίσω εν μέσω μίας χαοτικής επιχείρησης εκκένωσης, και γίνεται διπλωματικός αγώνας για να διασφαλιστεί -εάν διασφαλιστεί- πως έστω κάποιοι από αυτούς θα μπορούν να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν με πολιτικές πτήσεις μετά την 31η Αυγούστου.

«Μολονότι οι στρατιωτικές εκκενώσεις τελείωσαν, συνεχίζεται η διπλωματική αποστολή για να διασφαλίσουμε ότι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες και οι επιλέξιμοι Αφγανοί θα μπορέσουν να φύγουν» επισήμανε ο Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας πως οι Αμερικανοί που παραμένουν στο Αφγανιστάν είναι λίγες εκατοντάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ