ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικά αντίποινα στη Βρετανία με απέλαση της ανταποκρίτριας του BBC στη Μόσχα

Ρωσικά αντίποινα στη Βρετανία με απέλαση της ανταποκρίτριας του BBC στη Μόσχα
Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια εργασίας της Σάρα Ρέινσφορντ Screen Grab / BBC video

Κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου καταγγέλλει το BBC για την απόφασή της Ρωσίας να απελάσει τη δημοσιογράφο του βρετανικού δικτύου Σάρα Ρέινσφορντ, την οποία και χαρακτηρίζει «απειλή για την εθνική ασφάλεια», εν είδει αντιποίνων στη Βρετανία.

Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει την άδεια εργασίας της Σάρα Ρέινσφορντ, η οποία έληγε σήμερα, 31 Αυγούστου, με τη δημοσιογράφο να αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι ρωσικές αρχές είχαν ήδη ζητήσει νωρίτερα αυτό το μήνα από την Ρέινσφορντ, η οποία είναι μια από τους δύο αγγλόφωνους ανταποκριτές του βρετανικού δικτύου στην Μόσχα, να εγκαταλείψει την χώρα ως αντίποινα για τις διακρίσεις όπως ισχυρίζεται η Μόσχα που εφαρμόζει το Λονδίνο έναντι των Ρώσων δημοσιογράφων που εργάζονται στο Λονδίνο.

Οι ρωσικές αρχές έχουν κατηγορήσει το Λονδίνο για κακομεταχείριση του Ρώσου δημοσιογράφου που εργάζεται στο Λονδίνο για λογαριασμό του πρακτορείου TASS, ο οποίος όπως λένε εξαναγκάστηκε να φύγει από τη βρετανική πρωτεύουσα το 2019 καθώς δεν του παρέτειναν τη βίζα, χωρίς να δώσουν εξηγήσεις.

Υποστήριξαν, επίσης ότι, πριν αποφασίσουν να ενεργήσουν κατ' αυτόν τον τρόπο, προσπάθησαν να πείσουν την Βρετανία να επανορθώσει την κατάσταση αλλά απέτυχαν.

Το BBC χαρακτήρισε την απέλαση της Ρέινσφορντ «άμεση επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης» και η βρετανική κυβέρνηση παρότρυνε χωρίς επιτυχία τις ρωσικές αρχές να επανεξετάσουν την απόφασή τους.

Η Ρέινσφορντ, η οποία δήλωσε συντετριμμένη από την κίνηση, ανέβασε σήμερα στο Twitter φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Μόσχας προτού επιβιβαστεί στο αεροσκάφος για να αναχωρήσει από τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει στο BBC να την στείλει πίσω ή να την αντικαταστήσει με κάποιον άλλο, έως ότου η Βρετανία δώσει βίζα σε έναν Ρώσο δημοσιογράφο κρατικού μέσου.

Η βίζα της Ρέινσφορντ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, έληγε σήμερα 31 Αυγούστου.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα δώσει βίζα στην Ρέινσφορντ, εάν η Βρετανία πράξει το ίδιο με τον Ρώσο δημοσιογράφο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ