ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής πίεση στους Ταλιμπάν για χιλιάδες ευάλωτους Αφγανούς που έμειναν πίσω

Διεθνής πίεση στους Ταλιμπάν για χιλιάδες ευάλωτους Αφγανούς που έμειναν πίσω
Ένα παιδί κοιτά τα αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα να διασχίζουν το χωριό του κοντά στην Κανταχάρ τον Αύγουστο του 2009. Είκοσι χρόνια στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έληξαν λίγο πριν τα μετάνυχτα της 30ής Αυγούστου Twitter /Department of Defense

Τη στιγμή που οι δυνάμεις των Ταλιμπάν πανηγυρίζουν για την ανάκτηση της εξουσίας στο Αφγανιστάν μετά τον τερματισμό της 20ετούς στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, τόσο η διακυβέρνηση Μπάιντεν, όσο και το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη, δεσμεύονται πως θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί ο απεγκλωβισμός χιλιάδων ευάλωτων Αφγανών που έχουν μείνει πίσω.

Με τους τίτλους τέλους να έχουν πλέον πέσει στον μακροβιότερο πόλεμο των ΗΠΑ, οι δυτικές κυβερνήσεις αναμένουν τη συγκρότηση κυβέρνησης στο Αφγανιστάν εντός των προσεχών ημερών, ώστε να διαπιστώσουν στην πράξη εάν μπορούν να υπολογίζουν σε δεσμεύσεις που έχουν δοθεί εκ μέρους τους ότι θα επιτρέψουν την αναχώρηση πολιτικών πτήσεων.

Στόλτενμπεργκ: «Δεν θα ξεχαστούν» οι Αφγανοί που δεν έφυγαν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την επομένη της απόσυρσης των ΗΠΑ ότι «είναι βασικό» να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ και υποσχέθηκε να μην ξεχαστούν αυτοί που προσπαθούν να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν μετά την ποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών.

«Είναι βασικό να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο, τόσο για να επιτρέπει [την προώθηση] της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό, όσο και για να εξασφαλιστεί ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους, αυτούς που το επιθυμούν αλλά δεν μπόρεσαν να μετάσχουν στον απεγκλωβισμό που επιχειρήθηκε από τον στρατό. Δεσμευόμαστε όλοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να τους βγάλουμε. Δεν θα τους ξεχάσουμε» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

Η τελευταία αμερικανική στρατιωτική πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος μιας εσπευσμένης επιχείρησης διάσωσης για τον απεγκλωβισμό 123.000 και πλέον ανθρώπων, κυρίως του προσωπικού των συμμαχικών χωρών και Αφγανών που εργάστηκαν δίπλα τους.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ότι οι σύμμαχοι θα διατηρήσουν τη διπλωματική πίεση στους Ταλιμπάν ώστε να επιτρέπουν την αναχώρηση των Αφγανών που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ο ίδιος συνεχάρη, παράλληλα, την Τουρκία, οποία προτίθεται να διαδραματίσει ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου. Ευχαρίστησε επίσης τα σχεδόν 800 μέλη του πολιτικού προσωπικού του οργανισμού για τη βοήθειά τους στη διαχείριση της αερογέφυρας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φύγουν. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν σαφώς ότι θα επιτρέπουν τις αναχωρήσεις, εμείς θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν γι' αυτά που λένε αλλά και γι' αυτά που κάνουν» τόνισε.

«Και θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα άσκησης πίεσης που διαθέτουμε, πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να φύγουν. Είναι σημαντικό καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι εδώ τόσα χρόνια» προσέθεσε ο γγ της Συμμαχίας.

Για το μέλλον, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι τα 30 μέλη της Συμμαχίας θα εξετάσουν προσεκτικά τι ήταν αυτό που δεν λειτούργησε στο πλαίσιο της αποστολής τους, στόχος της οποίας ήταν η τοποθέτηση στο Αφγανιστάν μιας κυβέρνησης και ενός στρατού ικανών να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν.

«Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, καθώς στο εξής θα διενεργούμε μια διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης για να παίρνουμε διδάγματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Γιατί είναι ανάγκη να καταλάβουμε καλύτερα τι πήγε στραβά αλλά και να αναλύσουμε τα επιτεύγματά μας στο Αφγανιστάν, κυρίως σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε.

ΗΠΑ: Δεν μπορέσαμε να τους απομακρύνουμε όλους

Ο αμερικανικός στρατός παραδέχθηκε ότι δεν μπόρεσε να απομακρύνει από το Αφγανιστάν όλους όσους ήθελε, προτού αποχωρήσουν οι τελευταίοι στρατιώτες του από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Δεν μπορέσαμε να απομακρύνουμε όλους όσους θέλαμε να απομακρύνουμε» δήλωσε ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, διευκρινίζοντας ότι οι απομακρύνσεις τελείωσαν «περίπου 12 ώρες» πριν από την τελική αποχώρηση, αλλά οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονταν ακόμη εκεί ήταν σε ετοιμότητα για να απομακρύνουν οποιονδήποτε μπόρεσε να φτάσει στο αεροδρόμιο «ως το τελευταίο λεπτό».

Τις προηγούμενες ημέρες, με αεροσκάφη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απομακρύνθηκαν περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι από τη χώρα, εκ των οποίων 6.000 Αμερικανοί πολίτες.

Μέρκελ: Παραμένουν έως και 40.000 Αφγανοί με δικαίωμα να μεταβούν στη Γερμανία

Η Γερμανία την ίδια στιγμή εκτιμά ότι εξακολουθούν να υπάρχουν από 10.000 έως 40.000 Αφγανοί που εργάσθηκαν για αναπτυξιακούς οργανισμούς στο Αφγανιστάν και έχουν δικαίωμα να μεταφερθούν στη Γερμανία, εφόσον αισθάνονται πως κινδυνεύουν, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με τον αυστριακό ομόλογό της, η Μέρκελ δήλωσε πως οι περισσότεροι απ' αυτούς που εργάσθηκαν για τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις και την αστυνομία βρίσκονται ήδη εκτός Αφγανιστάν, πρόσθεσε όμως πως, καθώς η αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν δεν έχει σταματήσει, πολύ προσωπικό σ' αυτό τον τομέα έχει παραμείνει στη χώρα.

«Εμείς επικεντρώνουμε αυτή τη στιγμή στο ντόπιο προσωπικό και αυτό δεν είναι 300 άνθρωποι, είναι πιθανόν περισσότερο κάτι σαν 10-40.000 άνθρωποι και θα πρέπει να δούμε πόσοι πολλοί απ' αυτούς θέλουν να φύγουν από τη χώρα και πόσοι δεν θέλουν» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Όπως έχουμε δει, ουδείς αποφασίζει να αφήσει το σπίτι του ελαφρά τη καρδία» προσέθεσε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, ανέφερε ταυτόχρονα σήμερα πως η Γερμανία θα περιμένει να εγκαταστήσουν οι Ταλιμπάν μια νέα κυβέρνηση για να δει αν οι ισλαμιστές θα τιμήσουν τη δέσμευσή τους να επιτρέψουν σε πολίτες να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν με πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί, όμως στις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα διαπιστώσουμε αν μπορούμε να υπολογίζουμε σ' αυτό» δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Ισλαμαμπάντ μαζί με τον Πακιστανό ομόλογό του, Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι.

«Οι Ταλιμπάν θέλουν να εγκαταστήσουν μια νέα κυβέρνηση και αυτό θα μας δώσει μια ένδειξη για το αν θα ανταποκριθούν ή όχι στο αίτημά μας η κυβέρνηση αυτή να περιλαμβάνει όλους» προσέθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο πακιστανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου πως η κυβέρνηση στο Αφγανιστάν θα σχηματιστεί εντός ημερών. «Περιμένουμε ότι μια κυβέρνηση συναίνεσης θα σχηματιστεί τις επόμενες ημέρες στο Αφγανιστάν» ανέφερε ο Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ