ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 700.000 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε τεστ Covid

Γαλλία: Διέρρευσαν τα προσωπικά δεδομένα 700.000 ατόμων που είχαν υποβληθεί σε τεστ Covid
AP Photo/Daniel Cole, File

Σφάλμα σε δικτυακό τόπο που μεταβιβάζει στην κυβερνητική πλατφόρμα τα αποτελέσματα των διαγνωστικών τεστ για την Covid-19 που πραγματοποιούνται στη Γαλλία κατέστησε προσβάσιμα τα προσωπικά δεδομένα και τα αποτελέσματα των τεστ 700.000 ανθρώπων, όπως αποκάλυψε σήμερα, Τρίτη, ο ιστότοπος Mediapart.

Τα ονοματεπώνυμα, οι ημερομηνίες γέννησης, οι διευθύνσεις, οι τηλεφωνικοί αριθμοί, οι αριθμοί κοινωνικής ασφάλισης και οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), καθώς και τα αποτελέσματα των τεστ 700.000 ανθρώπων, περιλαμβάνονταν σε έναν φάκελο που ήταν προσιτός σε όλους έως και την Παρασκευή λόγω «ενός ανιχνεύσιμου κωδικού πρόσβασης» στον ιστότοπο Francetest, γράφει ο ενημερωτικός ιστότοπος.

Η Francetest είναι μια εταιρία που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο και ειδικεύεται στη μεταφορά των δεδομένων τεστ Covid που διενεργούνται στα φαρμακεία προς την πλατφόρμα SI-DEP.

Το SI-DEP (système d'informations de dépistage, πληροφοριακό σύστημα ανίχνευσης) είναι μια ασφαλισμένη πλατφόρμα, όπου καταγράφονται συστηματικά τα αποτελέσματα των τεστ Covid-19 προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι όλα τα θετικά κρούσματα έχουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και να προσδιοριστούν οι ύποπτες επαφές» αναφέρει το γαλλικό υπουργείο Υγείας.

Η πλατφόρμα αυτή, «που κατασκευάστηκε από την AP-HP [Assistance publique-Hôpitaux de Paris] επειγόντως τον Δεκέμβριο [...] δεν είναι πολύ εργονομική» εξηγεί ο Φιλίπ Μπεσέ, πρόεδρος της Ομοσπονδίας φαρμακευτικών συνδικάτων της Γαλλίας (FSPF).

Ως αποτέλεσμα πολλοί φαρμακοποιοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε ενδιάμεσους προκειμένου να εισαγάγουν τα αποτελέσματα τεστ που πραγματοποιήθηκαν στο SI-DEP. Ο ιστότοπος Francetest χρεώνει έτσι ένα ευρώ για τη μετάδοση, σύμφωνα με τoν Mediapart.

Προχθές Κυριακή, η Γενική Διεύθυνση Υγείας (DGS) έστειλε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους φαρμακοποιούς προκειμένου να τους υπενθυμίσει τα εγκεκριμένα λογισμικά που είναι συμβατά με το SI-DEP, στο οποίο δεν ανήκει ο Francetest.

«Επί εβδομάδες προειδοποιούσαμε τις αρχές για τις εταιρίες αυτές που παρουσιάζονται ως πιστοποιημένες και διευκολύνουν το έργο των φαρμακοποιών για να μεταβούν στο SI-DEP» δηλώνει ο Φιλίπ Μπεσέ.

«Δεν έχουμε απολύτως καμία ανάγκη οι Αρχές να μας παρέχουν ένα εργαλείο που μεταβιβάζει δεδομένα στο SI-DEP με το δικό μας λογισμικό του επαγγέλματος, που είναι ασφαλές και εγκεκριμένο» είπε, διευκρινίζοντας πως ακόμη και τα λογισμικά που έχουν εγκριθεί από την DGS δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένα.

Η εταιρία Francetest με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) δεν ήταν προσώρας διαθέσιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ