ΚΟΣΜΟΣ

Πυρηνικός σταθμός Άκουγιου: Ατμογεννήτριες στέλνει η Ρωσία στην Τουρκία για τον δεύτερο αντιδραστήρα

Πυρηνικός σταθμός Άκουγιου: Ατμογεννήτριες στέλνει η Ρωσία στην Τουρκία για τον δεύτερο αντιδραστήρα
Από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη Πούτιν - Ερντογάν για την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του τρίτου αντιδραστήρα Turkish Presidency via AP, Pool

Το εργοστάσιο Atommash, που ανήκει στον Oργανισμό Aτομικής Eνέργειας της ΡωσίαςRosatom, ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την φόρτωση των ατμογεννητριών που θα τοποθετηθούν στις εγκαταστάσεις του δεύτερου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου της Τουρκίας.

Συνολικά στην Τουρκία στέλνονται τέσσερις ατμογεννήτριες βάρους 335 τόνων η κάθε μία, οι οποίες θα μεταφερθούν δια θαλάσσης διανύοντας μια απόσταση 3.000 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Ίγκορ Κότοφ, γενικό διευθυντή της εταιρείας AEM-Technoligii, (ανήκει στον όμιλο Atomenergomash) παράρτημα της οποίας είναι η Atomash, η πρώτη εκ των τεσσάρων ατμογεννητριών κατασκευάσθηκε οκτώ μήνες νωρίτερα από το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα.

Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του πυρηνικού σταθμού στο Άγκουγιου της Τουρκίας υπεγράφη στις 2 Μαΐου του 2010.

Η Rosatom, με βάση την εν λόγω συμφωνία, θα κατασκευάσει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου BBEP-1200 γενιάς 3+ και συνολικής ισχύος 4.800 μεγαβάτ.

Τον περασμένο Μάρτιο, οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν κήρυξαν μέσω τηλεδιάσκεψης την έναρξη των εργασιών κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του τρίτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού.

Ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, ενώ τηρούνται οι πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, και θα δοθεί ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ