ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τοξικές χημικές ουσίες βρέθηκαν σε υπόγεια ύδατα κοντά σε στρατιωτικές βάσεις

ΗΠΑ: Τοξικές χημικές ουσίες βρέθηκαν σε υπόγεια ύδατα κοντά σε στρατιωτικές βάσεις
(AP Photo/Eric Gay)

Υψηλά επίπεδα τοξικών, ευρέως χρησιμοποιούμενων χημικών, των λεγόμενων «παντοτινών», μολύνουν τα υπόγεια ύδατα σε τουλάχιστον έξι στρατιωτικούς χώρους στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, σύμφωνα με τα αρχεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ που δημοσίευσε μια περιβαλλοντική ομάδα την Τρίτη.

Η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον δήλωσε ότι το PFAS, μια συντομογραφία για τις ουσίες υπερφθοροαλκύλιο και πολυφθοροαλκύλιο, έχει εισέλθει στις Μεγάλες Λίμνες και είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους που τρώνε ψάρια μολυσμένα με τις χημικές ουσίες.

Τα έγγραφα του Πενταγώνου δείχνουν ότι τουλάχιστον 385 στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν μολυνθεί με PFAS, κυρίως από αφρό πυρόσβεσης που χρησιμοποιείται ευρέως στις ασκήσεις εκπαίδευσης, ανέφερε η ομάδα.

Ο Σκοτ φάμπερ, ανώτερος αντιπρόεδρος κυβερνητικών υποθέσεων προειδοποίησε όσους χρησιμοποιούν σε νερό φρεατίων και βρίσκονται κοντά σε μία από αυτές τις βάσεις όπου το PFAS έχει επιβεβαιωθεί στα υπόγεια ύδατα, ότι θα πρέπει να ανησυχούν. «Και θα πρέπει να ανησυχείτε διπλά αν βρίσκεστε κοντά σε μία από τις εκατοντάδες βάσεις όπου υπάρχει υποψία για PFAS αλλά δεν επιβεβαιώνεται», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για σχόλιο, ένας εκπρόσωπος του Πενταγώνου αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις του Ρίτσαρντ Κιντ, αναπληρωτή υφυπουργού Άμυνας για το περιβάλλον και την ενεργειακή ανθεκτικότητα, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στις 14 Ιουλίου για το PFAS. Ο Κιντ είπε ότι θα χρειαστούν «χρόνια για να καθοριστούν πλήρως οι απαιτήσεις καθαρισμού που αντιμετωπίζει το τμήμα και πιθανώς δεκαετίες προτού ολοκληρωθεί αυτός ο καθαρισμός».

«Σκοπεύουμε να σημειώσουμε συνεχή πρόοδο σε όλες τις προκλήσεις του PFAS», δήλωσε ο Κιντ, προσθέτοντας ότι το κόστος καθαρισμού εκτιμάται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η διακυβέρνηση Μπάιντεν αναπτύσσει εθνικά πρότυπα για την έναρξη καθαρισμού του PFAS στο πόσιμο νερό και στα υπόγεια ύδατα.

Οι ενώσεις PFAS, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1940, χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία εμπορικών και οικιακών προϊόντων, από αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη έως συσκευασίες τροφίμων και υδατοαπωθητικά ρούχα. Ο αφρός που περιέχει PFAS χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για την κατάσβεση πυρκαγιών καυσίμων αεροσκαφών.

Οι ενώσεις ονομάζονται «παντοτινές χημικές ουσίες» επειδή δεν διασπώνται στο περιβάλλον ή στο ανθρώπινο σώμα και μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου. Έχουν συνδεθεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνο, ηπατική βλάβη και μειωμένη γονιμότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ