ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Αϊντάχο: Επιστρατεύτηκε η Εθνοφρουρά εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων

Κορωνοϊός - Αϊντάχο: Επιστρατεύτηκε η Εθνοφρουρά εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων
AP Photo/Otto Kitsinger

Ο κυβερνήτης του Αϊντάχο, ο Μπραντ Λιτλ, ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι ενεργοποιεί εκ νέου την Εθνοφρουρά και θα σταλούν ως και 370 επιπλέον μέλη του υγειονομικού προσωπικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία, που κατακλύζονται από τις εισαγωγές ανεμβολίαστων ασθενών με την COVID-19.

Σε ολόκληρη την πολιτεία απέμεναν χθες τέσσερις διαθέσιμες κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) από τις σχεδόν 400 συνολικά, τόνισε ο κυβερνήτης σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ακόμη και «σε νοσοκομεία που μετέτρεψαν χώρους σε ΜΕΘ για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, οι κλίνες έχουν επίσης γεμίσει», συνέχισε ο κ. Λιτλ.

Ως και 150 Εθνοφρουροί θα αναπτυχθούν για να υποστηρίξουν νοσοκομεία και κλινικές με έλλειψη προσωπικού· θα αναλάβουν καθήκοντα όπως η διαλογή ασθενών, η εκτέλεση εργασιών σε μικροβιολογικά εργαστήρια κ.λπ., βάσει του σχεδίου για την επανενεργοποίηση του σώματος. Επιπλέον 200 μέλη του ιατρικού και του διοικητικού προσωπικού θα είναι διαθέσιμα στο Αϊντάχο δυνάμει συμφωνίας με το ομοσπονδιακό κράτος.

Εικοσαμελής ομάδα ιατρών του υπουργείου Άμυνας θα αναπτυχθεί στο βόρειο Άινταχο, όπου το ποσοστό ανοσοποίησης είναι ανάμεσα στα χαμηλότερα στην πολιτεία, ανέφερε ο κυβερνήτης.

«Έχουμε πλησιάσει επικίνδυνα στην κήρυξη κατάστασης κρίσης στον τομέα της περίθαλψης», κάτι που θα αποτελούσε «ιστορικό» βήμα και θα σήμαινε ότι οι πολίτες του Αϊντάχο που χρειάζονται φροντίδες «θα λάμβαναν χαμηλότερου επιπέδου περίθαλψη» ή θα διέτρεχαν κίνδυνο «να τους διώξουν», προειδοποίησε.

Το Αϊντάχο έχει καταγράψει πάνω από 2.300 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 221.389 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τον ιστότοπο του πολιτειακού υπουργείου Υγείας. Χθες Τρίτη επιβεβαιώθηκαν 1.226 μολύνσεις από τον ιό.

Πάνω από 820.000 άνθρωποι στην πολιτεία των 1,83 εκατ. κατοίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19 και πάνω από 733.000 έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με τα κυβερνητικά δεδομένα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πλέον ασφυκτική, σημείωσε ο κυβερνήτης. «Αυτό απλούστατα δεν είναι βιώσιμο. Σας παρακαλώ, επιλέξτε να εμβολιαστείτε τώρα για να βοηθήσετε τους συμπολίτες σας, το έχουν ανάγκη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ