ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία: Οι προσμίξεις σε παρτίδες εμβολίου της Moderna δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία

Ιαπωνία: Οι προσμίξεις σε παρτίδες εμβολίου της Moderna δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία
(AP Photo/Eugene Hoshiko, File)

Σωματίδια ανοξείδωτου χάλυβα ήταν τα ξένα σωματίδια που βρέθηκαν σε εμβόλια της Moderna κατά της Covid-19 στην Ιαπωνία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Ως αποτέλεσμα ανεστάλησαν οι εμβολιασμοί με τη συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, δεν αναμένει πως αυτά θα δημιουργήσουν πρόσθετο κίνδυνο για την υγεία.

Τα ευρήματα ήταν το αποτέλεσμα έρευνας από τη Moderna και από την εταιρεία διανομής των εμβολίων της στην Ιαπωνία, την Takeda Pharmaceutical Co, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Υγείας.

«Ο ανοξείδωτος χάλυβας χρησιμοποιείται συνήθως σε καρδιακές βαλβίδες, την αρθροπλαστική και τα μεταλλικά ράμματα. Έτσι δεν αναμένεται ότι η έγχυση με ένεση των σωματιδίων που εντοπίστηκαν σ' αυτές τις παρτίδες στην Ιαπωνία θα είχε ως αποτέλεσμα αυξημένο ιατρικό κίνδυνο», ανέφερε σε δήλωσή της η Takeda Pharmaceutical.

Σημειώνεται πως η Takeda Pharmaceutical, που πωλεί και διανέμει το εμβόλιο στην χώρα, την περασμένη εβδομάδα είχε αναστείλει τη χρησιμοποίηση τριών παρτίδων του εμβολίου αφού βρέθηκαν «ξένα υλικά» σε δόσεις μιας παρτίδας περίπου 560.000 φιαλιδίων.

Ο υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανόν οι προσμείξεις που βρέθηκαν σε εμβόλια στην Οκινάουα, στη νότια Ιαπωνία, να προήλθαν από το τρύπημα των φιαλιδίων με τη βελόνα των συριγγών.

Την Κυριακή σταμάτησε προσωρινά η χορήγηση κάποιων δόσεων εμβολίων της Moderna στην Οκινάουα μετά τον εντοπισμό προσμείξεων σε φιαλίδια και σύριγγες. Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε αργότερα ότι μπορεί να μην τοποθετήθηκαν σωστά οι σύριγγες στα φιαλίδια και να έσπασαν κομμάτια από το ελαστικό πώμα τους.

«Οποιοσδήποτε κι αν είναι ο λόγος (για τις προσμείξεις) έχουμε ακούσει ότι δεν είναι θέμα ασφάλειας ή άλλα ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Νοριχίσα Ταμούρα, σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι δεν είναι ασυνήθιστο ξένα σωματίδια να εισέλθουν σε ένα φιαλίδιο, όπως συμβαίνει και με άλλα εμβόλια.

«Θα συνεχίσουμε να συγκεντρώνουμε πληροφορίες και θα ενημερώσουμε σχετικά», πρόσθεσε.

Η Ιαπωνία αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού από τότε που ξέσπασε η πανδημία, λόγω του πιο μεταδοτικού στελέχους Δέλτα του ιού.

Ο αγώνας για την ενίσχυση των εμβολιασμών στη χώρα έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες λόγω των καθυστερήσεων στις εισαγωγές εμβολίων και στον εντοπισμό των προσμείξεων σε ορισμένες δόσεις του εμβολίου της Moderna, η οποία οδήγησε στην αναστολή της χρήσης τριών παρτίδων την περασμένη εβδομάδα.

Ο Τάρο Κόνο, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για την εκστρατεία εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα ότι θέλει να επιταχύνει την μεταφορά εμβολίων σε δήμους που αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις κρατήσεις ραντεβού για εμβολιασμό λόγω ελλείψεων που αντιμετωπίζουν.

Η ιαπωνική κυβέρνηση εξετάζει τώρα πότε και πώς να χορηγήσει ενισχυτικές δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19, οι οποίες μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για να διατηρηθεί η ανοσία από τον ιό, αλλά προς το παρόν επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση του εμβολιασμού του κόσμου με τις πρώτες δύο δόσεις.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ