ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Εξετάζονται όλες τις πιθανές επιλογές για απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν

ΗΠΑ: Εξετάζονται όλες τις πιθανές επιλογές για απομάκρυνση πολιτών από το Αφγανιστάν
AP Photo/Giuseppe Distefano

Οι ΗΠΑ εξετάζουν όλες τις πιθανές επιλογές και διαδρομές για να συνεχίσουν να βοηθούν τους Αμερικανούς και όσους έχουν μόνιμη άδεια διαμονής να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη Τύπου.

Η Νούλαντ τόνισε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να έχει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, τέτοιες που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ καθώς και αυτά των συμμάχων των ΗΠΑ.

Επιπροσθέτως, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για να δημιουργήσει χωρητικότητα για να φιλοξενήσει αλλά όχι να επανεγκαταστήσει έως και 50.000 Αφγανούς πρόσφυγες σε στρατιωτικές βάσεις.

«Υπάρχει χωρητικότητα και εργαζόμαστε προς μια χωρητικότητα στις στρατιωτικές μας βάσεις έως και 50.000», είπε, σημειώνοντας ότι οι εγκαταστάσεις δεν θα φιλοξενήσουν μόνιμα πρόσφυγες αλλά θα παρέχουν ιατρική φροντίδα και βοήθεια και θα συνδέουν τους πρόσφυγες με οργανώσεις που συνδράμουν στην επανεγκατάσταση.

Περίπου 79.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν από την 14η Αυγούστου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6.000 Αμερικανών και 73.500 πολιτών τρίτων χωρών, αλλά και Αφγανών αμάχων.

Συνολικά, περισσότεροι από 123.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις ΗΠΑ εκτός του Αφγανιστάν.

Χθες, ο Αμερικανός υπουργός των Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε ότι περίπου 100 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν, παρά τη δέσμευση του προέδρου Μπάιντεν νωρίτερα μέσα στο μήνα, ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να διατηρήσουν μία στρατιωτική παρουσία στη χώρα μέχρι την απομάκρυνση όλων των Αμερικανών πολιτών που επιθυμούν να την εγκαταλείψουν. Αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος επέκτεινε τη δέσμευση του και για τους Αφγανούς συμμάχους των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ