ΚΟΣΜΟΣ

Μίκης Θεοδωράκης: «Έφυγε ο Μίκης μας» - Τα διεθνή ΜΜΕ αποχαιρετούν τον συνθέτη του «Ζορμπά»

Μίκης Θεοδωράκης: «Έφυγε ο Μίκης μας» - Τα διεθνή ΜΜΕ αποχαιρετούν τον συνθέτη του «Ζορμπά»
IMDB

Εκτενείς αναφορές στο θάνατο του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη κάνουν τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά Μέσα του πλανήτη.  

Το πρακτορείο Reuters δημοσιεύει την είδηση με τίτλο «'Ο Μίκης μας έφυγε': Ο συνθέτης του Ζορμπά πέθανε σε ηλικία 96 ετών» και αναφέρεται εκτενώς στη μουσική σταδιοδρομία αλλά και την πολυτάραχη πολιτική του καριέρα.

Επισημαίνοντας το γεγονός ότι βρέθηκε στη Βουλή υποστηρίζοντας διαμετρικά αντίθετους πολιτικούς σχηματισμούς, αναφέρεται σε παλαιότερη δήλωσή του από συνέντευξή του στο πρακτορείο: «Δεν είμαι κομμουνιστής ούτε σοσιαλδημοκράτης ούτε κάτι άλλο. Είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής επαναστάτης πέθανε στα 96 του», γράφουν οι New York Times σε εκτενές δημοσίευμά τους, το οποίο περιλαμβάνει αναλυτικό βιογραφικό του σπουδαίου καλλιτέχνη, σημειώνοντας ότι ο Θεοδωράκης «εξαπέλυσε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής κατά της στρατιωτικής χούντας που απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε στην επταετία 1967-1974».

«Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο αγαπημένος Έλληνας συνθέτης του οποίου η συναρπαστική μουσική και ένας βίος πολιτικής ανυπακοής κέρδισαν την αναγνώριση στο εξωτερικό και ενέπνευσαν εκατομμύρια στο σπίτι, πέθανε την Πέμπτη. Ήταν 96 ετών», αναφέρει το Bloomberg.

«Η γόνιμη καριέρα του Θεοδωράκη που ξεκίνησε σε ηλικία 17 ετών περιλαμβάνει μια εξαιρετικά ποικίλη δουλειά που κυμαινόταν από ζοφερές συμφωνίες έως δημοφιλή τραγούδια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφος, όπως τις ταινίες «Serpico» και «Zorba the Greek». Ωστόσο ο πανύψηλος άνδρας με σήμα - κατατεθέν τα κοστούμια, τη βραχνή φωνή και τα κυματιστά μαλλιά θα μείνει επίσης στη μνήμη των Ελλήνων για την επίμονη ανυπακοή του απέναντι στα μεταπολεμικά καθεστώτα που τον καταδίωξαν και έθεσαν εκτός νόμου τη μουσική του.

Η γερμανική Zeit αναφέρει: «Πέθανε ίσως το σπουδαιότερο κομμάτι της ελληνικής μουσικής. Λαϊκός ήρωας στην πατρίδα του, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε κορυφαίος συνθέτης, μουσικός και πολιτικός, ενώ με την σύνθεση της ταινίας 'Ζορμπάς' απέκτησε διεθνή φήμη».

O θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη αποτελεί κορυφαία είδηση και στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας. «Πένθος, έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης του "Ζορμπά" που δημιούργησε το συρτάκι. Ο πιο γνωστός Έλληνας συνθέτης κάθε εποχής, πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε επίσης την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη κάνοντας λόγο για έναν «αντιστασιακό, πολέμιο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ο οποίος έγινε γνωστός από την μουσική που συνέθεσε για ταινία 'Ζορμπάς', η οποία τραγουδήθηκε σε όλο τον κόσμο».

Αλλά και η ισπανική El Pais φιλοξενεί την είδηση του θανάτου του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη καθώς και ένα βίντεο με απόσπασμα από συναυλία του το Μόναχο το 1995 μαζί με τον «Ζορμπά» της ομώνυμης διάσημης ταινίας, Άντονι Κουίν.

«Υπήρξε ο πιο επιφανής συνθέτης στην Ελλάδα. Έγραψε συμφωνίες, όπερες, μπαλέτα, μουσική για θέατρο, ακόμη και για πορείες διαμαρτυρίας. Εκατοντάδες κλασικά και δημοφιλή κομμάτια, μερικά γραμμένα ενώ ήταν φυλακισμένος», αναφέρει η ισπανική εφημερίδα.

Αναφορές για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη φιλοξενούν στις σελίδες τους και άλλα διεθνή ΜΜΕ όπως το euronews, η Αυστριακή εφημερίδα Der Standard καθώς και η Deutsche Welle με τίτλο: «Ο Έλληνας ποιητής της ελευθερίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ