ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊος - Γαλλία: Επιστροφή στα σχολεία με μάσκες και αντισηπτικά

Κορωνοϊος - Γαλλία: Επιστροφή στα σχολεία με μάσκες και αντισηπτικά
AP Photo / Jean-François Badias

Περίπου 12,3 εκατομμύρια μαθητές και 866.500 δάσκαλοι και καθηγητές στη Γαλλία επιστρέφουν σήμερα στα σχολεία τους με μάσκες, αντισηπτικά στην είσοδο των κτιρίων και υποχρεωτική τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης στο προαύλιο, βάσει των αυστηρών κυβερνητικών μέτρων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Είναι πολύ διαφορετικά από τη συνηθισμένη επιστροφή στο σχολείο», λέει ο Ματιέ Σεγκουάν, ο υποδιευθυντής του Γυμνασίου Rodin στο κεντρικό Παρίσι, δείχνοντας τις συσκευές καθαρισμού του αέρα που έχουν τοποθετηθεί στις σχολικές αίθουσες και τις εφεδρικές μάσκες για όσους μαθητές έχουν ξεχάσει τη δική τους.

Με τα εμβόλια να διατίθενται πλέον και για παιδιά άνω των 12 ετών και με τους μαθητές να ενθαρρύνονται να εμβολιαστούν ο Σεγκουάν εξηγεί ότι το σχολείο του πιθανόν να γίνει εμβολιαστικό κέντρο.

Η 11χρονη Λουίζ παραδέχεται ότι είναι λίγο νευρική την πρώτη ημέρα των μαθημάτων σε ένα μεγάλο σχολείο, αλλά λέει ότι ανυπομονεί να εμβολιαστεί.

«Στ΄αλήθεια θέλω να εμβολιαστώ», είπε.

Άλλοι μαθητές αισθάνονται διαφορετικά: «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί θα γνωρίσω το Γυμνάσιο και θα ξαναδώ τους φίλους μου», λέει η 11χρονη Ελί.

«Πρωτίστως, πρέπει να είμαστε ήρεμοι, η επάνοδος έχει προετοιμαστεί, οι μαθητές θα είναι εκεί, οι καθηγητές το ίδιο, το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι σαφές», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Tο υπουργείο του έχει διατηρήσει το υγειονομικό πρωτόκολλο στο «επίπεδο 2» (από τα 4) που προβλέπει την δια ζώσης διδασκαλία και καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους εκτός από το νηπιαγωγείο.

Το ημερήσιο ποσοστό μεταδοτικότητας, κατά μέσο όρο, έχει επιβραδυνθεί στη Γαλλία και η κυβέρνηση στοχεύει να χορηγήσει μια τρίτη αναμνηστική δόση σε περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τις αρχές του 2022, ανακοίνωσε την Τρίτη ένας αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ