ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Νορβηγία: Αναβάλλει ξανά το πλήρες «άνοιγμα» και εμβολιάζει παιδιά 12 έως 15 ετών

Κορωνοϊός - Νορβηγία: Αναβάλλει ξανά το πλήρες «άνοιγμα» και εμβολιάζει παιδιά 12 έως 15 ετών
AP Photo/Francisco Seco

Η Νορβηγία ανέβαλε εκ νέου την πλήρη άρση των υγειονομικών περιορισμών, με φόντο αριθμό-ρεκόρ νέων κρουσμάτων της Covid-19 τις τελευταίες ημέρες, ενώ παράλληλα «άνοιξε» τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών.

«Η συνέχιση του ανοίγματος [της κοινωνίας] σήμερα θα δημιουργούσε αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων» δήλωσε η πρωθυπουργός Έρνα Σόλμπεργκ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μερικές ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες δεν φαίνονται ευοίωνες για το δεξιό συνασπισμό της.

«Αυτό τον κίνδυνο, δεν θέλουμε να τον αναλάβουμε την ώρα που μένει τόσο λίγος χρόνος προτού όλοι οι ενήλικοι να έχουν τη δυνατότητα να προστατευθούν με το εμβόλιο» επισήμανε.

Η σκανδιναβική χώρα άρχισε πριν από το καλοκαίρι να αίρει σταδιακά τα υγειονομικά μέτρα της στο βαθμό που ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 προχωρούσε και η επιδημία οπισθοχωρούσε στην επικράτειά της.

Ωστόσο, ενώπιον του κινδύνου να υπάρξει νέο κύμα μολύνσεων, έχει αναβάλει επανειλημμένα την εφαρμογή της τελευταίας φάσης του ανοίγματος, η οποία ισοδυναμεί με οιονεί εξομάλυνση.

Σήμερα, Πέμπτη, η Σόλμπεργκ δήλωσε πως στόχος της είναι η επιστροφή σε μια ομαλή ζωή «στα τέλη Σεπτεμβρίου», όταν θα έχει εμβολιαστεί, όπως ελπίζει, περίπου το 90% του ενήλικου πληθυσμού.

Το ποσοστό αυτό ήταν 71,9% χθες, Τετάρτη, σύμφωνα με το νορβηγικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας, ενώ 89,1% των ενηλίκων είχαν εμβολιαστεί με μια πρώτη δόση.

Εμβολιασμός παιδιών 12 έως 15 ετών

Εξαιτίας της διάδοσης της περισσότερο μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, ο αριθμός των μολύνσεων αυξήθηκε πολύ τις τελευταίες ημέρες στη χώρα και έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, κυρίως μεταξύ των νέων λόγω της επιστροφής στα σχολεία.

Ακολουθώντας τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να εμβολιάζει -με μόνο μία δόση σε αυτό το στάδιο- τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Μέχρι τώρα εμβολιάζονταν μόνο οι ηλικίας 16 ετών και άνω.

Μεταξύ των περιορισμών που παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβάνεται ο ανώτατος αριθμός ατόμων στις συγκεντρώσεις, αν και το όριο αυτό έχει αυξηθεί στα 5.000 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και σε 7.000 σε εξωτερικούς.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 13 Σεπτεμβρίου στη σκανδιναβική χώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη της «κοκκινο-πράσινης» αντιπολίτευσης, αν και η απερχόμενη κυβέρνηση εν γένει χαιρετίζεται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ