ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν - Ταλιμπάν: Εντός δύο ημερών επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο με στήριξη Τουρκίας-Κατάρ

Αφγανιστάν - Ταλιμπάν: Εντός δύο ημερών επαναλειτουργεί το αεροδρόμιο με στήριξη Τουρκίας-Κατάρ
Δορυφορική φωτογραφία του αεροδρομίου της Καμπούλ κατά την πρόσφατη επιχείρηση εκκένωσης Satellite image ©2021 Maxar Technologies via AP

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επαναλειτουργήσει μέσα στις επόμενες δύο ημέρες κατόπιν της χορήγησης οικονομικής βοήθειας, ύψους 30 εκατ. δολαρίων, από την Τουρκία και το Κατάρ, κατά δήλωση εκπροσώπου των Ταλιμπάν.

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ με την οικονομική υποστήριξη ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων από το Κατάρ και την Τουρκία θα λειτουργήσει εντός δύο ημερών» δήλωσε ο Σερ Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι, σύμφωνα με το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο TOLO News.

Οι Ταλιμπάν είχαν στραφεί προς την Τουρκία και το Κατάρ για τεχνική βοήθεια ως προς την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

Εκ μέρους της Άγκυρας, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε δηλώσει νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη, πως η κυβέρνηση Ερντογάν «μελετά» ακόμη τις προτάσεις των Ταλιμπάν και άλλων χωρών αναφορικά με την επαναλειτουργία του αεροδρομίου.

«Υπάρχουν αιτήματα συνεργασίας προερχόμενα από τους Ταλιμπάν και από ορισμένες χώρες για την επαναλειτουργία [σ.σ. του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι]. Τα εξετάζουμε όλα» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα. «Όμως το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια του αεροδρομίου» προσέθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσοβλου, μέχρι στιγμής οι Ταλιμπάν επιμένουν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια του αεροδρομίου. Όμως η ασφάλεια «πρέπει να είναι εγγυημένη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας» σχολίασε ο ίδιος.

Η Άγκυρα προσανατολιζόταν να εμπιστευτεί αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρίες και όχι στις «στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις ενός κράτους», ανέφερε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι «υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε εμείς και άλλες χώρες».

Το Κατάρ είχε ανακοινώσει από πλευράς του νωρίτερα ότι συνεργάζεται με τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν, εν όψει της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου «το συντομότερο δυνατόν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ