ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σχέση «αμοιβαίας αγάπης» με τον Μίκη Θεοδωράκη

Ρωσία: Σχέση «αμοιβαίας αγάπης» με τον Μίκη Θεοδωράκη
AP Photo

Αναντικατάστατη απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο, χαρακτήρισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, το θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, διατηρούσε με τη Ρωσία και την προκάτοχό της Σοβιετική Ένωση σχέση «αμοιβαίας αγάπης».

«Γνωρίζετε ότι έχει τιμηθεί με σειρά σοβιετικών και ρωσικών παρασήμων, είναι φυσικά μια αναντικατάστατη απώλεια όχι μόνο για τον ελληνικό λαό, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Για εμάς στη Ρωσία ιδιαιτέρως. Τον γνωρίζουμε πραγματικά και τον αγαπούμε και με την απώλειά του αυτή η αγάπη δεν θα τελειώσει» δήλωσε η Μ. Ζαχάροβα στο πλαίσιο της ενημέρωσης Ρώσων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών, παραθέτοντας απόσπασμα από συνέντευξη του Μ. Θεοδωράκη, όπου είχε πει: «Η σχέση μου με τη Ρωσία, ως ανθρώπου, καλλιτέχνη και επαναστάτη είναι πολύ δυνατή. Αισθάνομαι πάντοτε θαυμασμό και ευγνωμοσύνη για τη χώρα, που έκανε τόσες θυσίες για να σώσει τον κόσμο από τον ναζισμό».

Η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη κατάφερε κατά τη Μαρία Ζαχάροβα «να εντυπωσιάσει και να γίνει ένα σύμβολο της Ελλάδας για τους Ρώσους πολίτες και τους λαούς της χώρας μας». Μάλιστα, η Ρωσίδα εκπρόσωπος αποκάλυψε και μια πιο προσωπική διάσταση, χαρακτηρίζοντας τον Έλληνα συνθέτη «οικείο άνθρωπο», καθώς «με τη μουσική του νομίζω ότι μεγάλωσα και με το όνομά του διαπαιδαγωγήθηκα».

«Πιθανώς στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι στη χώρα μας ήταν όχι απλώς δημοφιλής, αλλά αγαπημένος. Μάλλον δεν θα γνωρίζετε, όμως, ότι στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης, όπως αυτό, που φοίτησα εγώ στη Μόσχα, τα έργα του διδάσκονταν στο μάθημα της μουσικής, μελετούσαμε τη βιογραφία του. Κι αυτό συνέβαινε ήδη αρκετό χρόνο πριν, όταν πια ήταν γνωστός και περιβαλλόταν από τη φήμη ενός παγκόσμιου θρύλου. Ήδη τότε τον αγαπούσαν, τον γνώριζαν και τον μελετούσαν όχι σε κάποιες εξειδικευμένες μουσικές σχολές, αλλά σε ένα συνηθισμένο σχολείο της Μόσχας μαθαίναμε τα τραγούδια του», είπε η επίσημη εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας.

«Πέθανε ο άνθρωπος που δημιούργησε το συρτάκι» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της επίσημης εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα», όπου φιλοξενούνται ηχητικά και μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα από έργα του Μ.Θεοδωράκη και της «πιο γνωστής ελληνικής μελωδίας».

«Έφυγε ως κομμουνιστής», σημείωσε το δορυφορικό δίκτυο της ρωσικής τηλεόρασης «Ρωσία-24» κάνοντας ειδική αναφορά στην επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη στον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ.Κουτσούμπα για την τελευταία του επιθυμία.

Πενθούν για τον Θεοδωράκη τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και η ομογένεια

Όλα χωρίς εξαίρεση τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, αλλά και της ρωσικής διασποράς παγκοσμίως, μεταδίδουν από το πρωί την είδηση της απώλειας του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει καταγραφεί στη ρωσική ψυχή ως ο μέγιστος ίσως συνθέτης της σύγχρονης Ελλάδας και δημιουργός της λατρεμένης για τους Ρώσους μελωδίας του χορού συρτάκι.

Αυτό είναι και το συχνότερο μοτίβο στους τίτλους, που χρησιμοποιούν τα ρωσικά μέσα.

«Το συρτάκι στη φυλακή» είναι ο τίτλος της ημερήσιας οικονομικής εφημερίδας «Κομερσάντ», η οποία θυμίζει την κοινή έκκληση των Λέοναρντ Μπερνστάιν, Άρθουρ Μίλερ, Χάρι Μπελαφόντε και Ντμίτρι Σοστακόβιτς για την απελευθέρωση του συνθέτη από τη χούντα, αλλά και το ότι τιμήθηκε το 1967 με το βραβείο της σοβιετικής Κομσομόλ (Κομμουνιστικής Νεολαίας) ως δημιουργός «τραγουδιών ανδρείας και ελευθερίας, που καλούν τη νεολαία στον αγώνα κατά της καταπίεσης, του φασισμού, υπέρ της ειρήνης και ενός καλύτερου μέλλοντος».

Η κάποτε εφημερίδα της σοβιετικής κυβέρνησης «Ιζβέστια» αναδεικνύει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κηρύξει τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Μ.Θεοδωράκη και ξεχωρίζει το γεγονός ότι το 1983 ο Έλληνας συνθέτης τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη και το 2004 με το παράσημο της Φιλίας για «τη μεγάλη του συμβολή στην εδραίωση και την ανάπτυξη των ελληνορωσικών πολιτιστικών σχέσεων», όπως αναφέρει το σχετικό διάταγμα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣΣ δημοσιεύει εκτενές βιογραφικό τού συνθέτη και συμπληρώνει ότι τον Απρίλιο του 2020 παρέλαβε εκ μέρους της ρωσικής κυβέρνησης το επετειακό μετάλλιο για τα «75 χρόνια της Νίκης στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο», ως τιμή για τη συμβολή του στη νίκη κατά του φασισμού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» σημειώνει το γεγονός ότι τραγούδια του Μίκη ερμηνεύτηκαν από τους Beatles και την Εντίθ Πιάφ, επίσης ιδιαιτέρως αγαπητούς στο ρωσικό κοινό, αλλά και ότι ο Έλληνας συνθέτης υπήρξε ταυτοχρόνως αγωνιστής κατά των ναζί, υπέστη βασανιστήρια, αλλά δεν εγκατέλειψε την Αντίσταση.

«Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Ήταν ένας αληθινός πατριώτης, πρέσβης του ελληνικού πολιτισμού, σύμβολο της Ελλάδας. Το όνομά του θα γραφτεί για πάντα με χρυσά γράμματα στην ιστορία της παγκόσμιας κουλτούρας» αναφέρει στην ανακοίνωση, που δημοσιεύει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, ο πρόεδρός της Ιβάν Σαββίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ