Έρευνα: Η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τη συμπτωματική λοίμωξη του κορωνοϊού
Τη σημασία της χρήσης μάσκας στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19 και τη σημασία της επιμονής των επιστημόνων στην έγκυρη ενημέρωση της κοινωνίας κατέδειξε η μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη δοκιμή, που έγινε μάλιστα σε πραγματικές συνθήκες κοινότητας στο Μπαγκλαντές και δημοσιεύτηκε πρόσφατα.
Η μελέτη διερεύνησε με συστηματικό τρόπο αν η χρήση μάσκας συμβάλλει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης της COVID-19 στην κοινότητα. Τα δύο σημαντικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι η χρήση μάσκας μειώνει σημαντικά τη συμπτωματική λοίμωξη covid-19 ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων, ενώ οι χειρουργικές μάσκες είναι πιο αποτελεσματικές από τις υφασμάτινες.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου(Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου(Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής)και Θάνος Δημόπουλος(Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής.
Συγκεκριμένα, η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Νοέμβριο 2020 και για 5 μήνες σε 600 χωριά του Μπαγκλαντές, ενώ συμπεριέλαβε συνολικά 342.126 άτομα. Για να απαντηθεί η ερώτηση, οι ερευνητές χώρισαν τυχαία τα χωριά σε δύο ομάδες: 1) σε αυτά στα οποία ανέπτυξαν προγράμματα προώθησης της χρήσης μάσκας, με δωρεάν διανομή στα νοικοκυριά και παροχή πληροφοριών σχετικά με τη σημασία της, 2) σε αυτά στα οποία δεν έγινε καμιά ειδική παρέμβαση.
Έτσι η μελέτη, αν και έγινε στον πραγματικό κόσμο, έχει τον τύπο της τυχαιοποιημένης δοκιμής, που είναι πιο αξιόπιστος στην ερευνητική διαδικασία.
Μεταξύ των περίπου 178.000 ατόμων που ενθαρρύνθηκαν να τη φορούν, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χρήση μάσκας αυξήθηκε κατά 30% περίπου και ότι η αλλαγή στη συμπεριφορά συνεχίστηκε για 10 εβδομάδες ή περισσότερο.
Μάλιστα, ανευρέθηκε μείωση των συμπτωματικών περιπτώσεων με COVID-19 κατά 11,9% και μείωση των περιπτώσεων με θετικό τεστ για SARS‑CoV‑2 κατά 9,3%.
Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν με 30% αύξηση της χρήσης μάσκας, οπότε συμπεραίνεται ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα αν το ποσοστό αύξησης της χρήσης ήταν μεγαλύτερο.
Φωτιά σε σπίτι στην Αρτέμιδα: Επιχείρηση της Πυροσβεστικής και έλεγχος στο εσωτερικό για κατοίκους
20:49
Απεργία 21ης Οκτωβρίου: Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί - Ποια τα αιτήματά τους
20:46
Πυρηνική άσκηση με δυνάμεις από 17 χώρες ξεκίνησε το ΝΑΤΟ - Απόρρητο το σενάριο
20:37
Τζος Χακ: Ποιος είναι ο διπλωμάτης που αναλαμβάνει προσωρινά επικεφαλής της πρεσβείας στην Αθήνα
20:27