ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Κραυγή αγωνίας του ΟΗΕ για ανθρωπιστική καταστροφή

Αφγανιστάν: Κραυγή αγωνίας του ΟΗΕ για ανθρωπιστική καταστροφή
AP Photo/Rahmat Gul

Με το Αφγανιστάν να κινδυνεύει με ανθρωπιστική καταστροφή, τα Ηνωμένα Έθνη απευθύνουν αγωνιώδες κάλεσμα για ταχεία αύξηση της διεθνούς χρηματοδότησης κατά τη σύνοδο της 13ης Σεπτεμβρίου στη Γενεύη, στην οποία θα προεδρεύσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το Αφγανιστάν είναι αντιμέτωπο με άμεση ανθρωπιστική καταστροφή, εν μέσω του μακρόχρονου πολέμου, της ξηρασίας και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, εν όψει της διεξαγωγής της συνόδου.

Κατά τη διάσκεψη ο ΟΗΕ θα ζητήσει από τις χώρες-μέλη να υπάρξει «ταχεία αύξηση της χρηματοδότησης προκειμένου να μπορέσουν να συνεχιστούν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις που σώζουν ζωές».

Περίπου οι μισοί από τους 38 εκατομμύρια κατοίκους έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υποστούν οξύ υποσιτισμό τη χρονιά που έρχεται, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι πτήσεις μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον βορρά και τον νότο του Αφγανιστάν έχουν αρχίσει εκ νέου από την περασμένη Πέμπτη, με τον Στεφάν Ντουζαρίκ, να εκφράζει την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να γίνουν εντατικότερες προσεχώς.

Οι πτήσεις, τις οποίες εκτελεί το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ), επέτρεψαν «σε 160 ανθρωπιστικές οργανώσεις να συνεχίσουν τις ζωτικής σημασίας δραστηριότητές τους σε αφγανικές επαρχίες» ανέφερε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης διαπιστευμένων συντακτών στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ του 2002 και του 2021 πραγματοποιούνταν πτήσεις του ΟΗΕ προς 20 και πλέον προορισμούς στο Αφγανιστάν και σκοπός είναι να επανέλθουν σε αυτό το επίπεδο όταν υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους και εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση γι' αυτές, εξήγησε.

Χάικο Μάας: Επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή το χειμώνα

Από ευρωπαϊκής πλευράς, και ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, προειδοποίησε χθες, Παρασκευή, ότι το Αφγανιστάν κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπο με «ανθρωπιστική καταστροφή» όταν έρθει ο χειμώνας.

Πρέπει να αναληφθεί άμεσα δράση για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό, τόνισε ο Χάικο Μάας στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στη Σλοβενάι.

«Νομίζω πως υπάρχουν δυνατότητες να συμβάλουμε με μέτρα σταθεροποίησης και αναπτυξιακή συνεργασία» επισήμανε.

Ερωτηθείς πόσο γρήγορα θεωρεί ότι θα μπορούσε να αρχίσει να ρέει ξανά η γερμανική αναπτυξιακή βοήθεια προς την ασιατική χώρα, η οποία επί του παρόντος τελεί υπό αναστολή, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας σημείωσε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

«Ασφαλώς ένα πρώτο μήνυμα για εμάς θα είναι η σύνθεση της κυβέρνησης» που θα ανακοινώσουν οι Ταλιμπάν, «το οποίο θα πρέπει να αξιολογήσουμε» ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ