ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Η οπλοκατοχή «εισέβαλε» στην προεκλογική εκστρατεία

Καναδάς: Η οπλοκατοχή «εισέβαλε» στην προεκλογική εκστρατεία
AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Κεντρική «θέση» στην προεκλογική εκστρατεία του Καναδά έχει προσλάβει το ζήτημα του ελέγχου της οπλοκατοχής, με τον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος, Έριν Ο’ Τουλ, να αποπειράται να αποκρούσει κατηγορίες ότι σχεδιάζει να χαλαρώσει το αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς το ζήτημα ενδέχεται να έχει βαρύ πολιτικό κόστος για τον ίδιον -τη στιγμή μάλιστα που εμφανίζεται να προηγείται του Τζάστιν Τριντό εν όψει της πρόωρης κάλπης της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Συντηρητικού Κόμματος του Καναδά, Έριν Ο’ Τουλ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκοπήσεις έχει πιθανότητες να νικήσει τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, αποπειράθηκε χθες Σάββατο να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι σχεδιάζει να χαλαρώσει τον έλεγχο της οπλοκατοχής, καθώς το θέμα αυτό ενδέχεται να έχει βαρύ πολιτικό κόστος γι’ αυτόν.

Ο Έριν Ο' Τουλ ερωτήθηκε επανειλημμένα και πιεστικά αυτή την εβδομάδα για την προεκλογική του υπόσχεση να άρει την απαγόρευση των πωλήσεων τουφεκιών εφόδου, όπως για παράδειγμα το AR-15, που είχε χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων στη σφαγή του 2012 στο Σάντι Χουκ των ΗΠΑ.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών απέφυγε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση, σημειώνοντας πως σκοπεύει να διατηρήσει σε ισχύ την απαγόρευση της πώλησης τουφεκιών εφόδου που εφαρμόζεται από το 1977.

«Ο Έριν Ο' Τουλ θα πει τα πάντα στους Καναδούς για να εκλεγεί. Ψεύδεται για το σχέδιό του να καταργήσει την απαγόρευση πωλήσεων όπλων εφόδου που επέβαλαν οι Φιλελεύθεροι» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα.

Ο έλεγχος της οπλοκατοχής είναι λεπτό ζήτημα στον Καναδά, ειδικά μετά από σειρά πρόσφατων μαζικών δολοφονιών. Τον Απρίλιο του 2020, 22 άνθρωποι δολοφονήθηκαν από ένοπλο στην επαρχία της Νέας Σκωτίας, οι 13 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους από σφαίρες.

Οι κυβερνήσεις των Φιλελευθέρων έκαναν αυστηρότερη τη νομοθεσία για τον έλεγχο της οπλοκατοχής, που είναι πολύ πιο περιοριστική από αυτή των ΗΠΑ. Ορισμένοι Συντηρητικοί διαμαρτύρονται πως τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι υπερβολικά και τιμωρούν αδικαιολόγητα τους κυνηγούς, κατοίκους απομακρυσμένων αγροτικών περιοχών και άλλους.

«Είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπεις τον κ. Τριντό να προσπαθεί να εισαγάγει στον Καναδά πολιτικές αντιπαραθέσεις αμερικανικού στιλ, ειδικά στο ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας» είπε ο Έριν Ο' Τουλ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Βανκούβερ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η παράνομη εισαγωγή όπλων στην καναδική επικράτεια από τις ΗΠΑ.

Προεκλογικά, ο επικεφαλής των Συντηρητικών δεσμεύθηκε ότι θα επανεξεταστεί ο τρόπος που όπλα χαρακτηρίζονται επικίνδυνα στον Καναδά.

Η απαγόρευση, που επιβλήθηκε το 2020, αφορά 11 κατηγορίες τουφεκιών εφόδου και άλλων όπλων, όπως είναι το τουφέκι Ruger Mini-14, που είχε χρησιμοποιηθεί το 1989 στο μακελειό του Μόντρεαλ, όπου είχαν δολοφονηθεί 14 γυναίκες.

Ο Τζάστιν Τριντό προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου -δύο χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία που θα διεξάγονταν κανονικά- επικαλούμενος την ανάγκη να λάβει νέα λαϊκή εντολή ώστε να εφαρμόσει το σχέδιό του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αλλά εν μέσω της δυσαρέσκειας για την απόφασή του αυτή και της κόπωσης των ψηφοφόρων, βλέπει τα ποσοστά του κόμματός του να πέφτουν, διατρέχει κίνδυνο να χάσει το πολιτικό στοίχημα που έβαλε.

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ekos που δημοσιεύθηκε χθες, Σάββατο, φέρει τους Συντηρητικούς να προηγούνται με 35%, τους Φιλελεύθερους να οδεύουν σε ήττα με 28,8% και το κεντροαριστερό κόμμα Νέοι Δημοκράτες να έρχεται τρίτο με το 19,6%.

Αν τα ποσοστά αυτά επαληθευτούν στις κάλπες ο Έριν Ο' Τουλ θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, τερματίζοντας την εξαετή περίοδο διακυβέρνησης από τον Τζάστιν Τριντό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ