Βόρεια Μακεδονία: Πρώτη απογραφή πληθυσμού εδώ και 20 χρόνια
Ανανεώθηκε:
Σε εξέλιξη βρίσκεται από σήμερα, Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, και έως τα τέλη του μήνα η πρώτη εδώ και 20 χρόνια απογραφή πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία.
Η απογραφή του πληθυσμού της χώρας επρόκειτο να διεξαχθεί τον περασμένο Απρίλιο όμως αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η τελευταία απογραφή πληθυσμού πραγματοποιήθηκε το 2002, ενώ μία άλλη που είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2011 διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκλήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ Σλάβων και Αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της.
Από τότε, όλες οι προσπάθειες να προκύψει κάποια συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού είχαν αποτύχει, κάτι που αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγάλων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (Σλάβων και Αλβανών), σχετικά με το ποσοστό του πληθυσμού της καθεμίας, στη χώρα.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 άτομα.
Στην απογραφή εκείνη, το 64,18% είχαν δηλώσει «'Μακεδόνες'» και το 25,17% «Αλβανοί». Ποσοστό 3,85% είχαν δηλώσει «Τούρκοι», 2,66% «Ρομά», 1,8% «Σέρβοι», 0,85% «Βόσνιοι» και 0,5% «Βλάχοι». Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων έφθαναν το 1%. Στην απογραφή του 2002, 422 άτομα δήλωσαν την εθνικότητά τους ως Έλληνες.
Τα αποτελέσματα της απογραφής που ξεκίνησε σήμερα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πρέπει να ανακοινωθούν το αργότερο έξι μήνες από την ολοκλήρωσή της.
Ισπανία: Πέθανε η Μαρικάρμεν Αμπασκάλ – Η ηλικιωμένη που έγινε σύμβολο της στεγαστικής κρίσης
21:43
Επτά συλλήψεις στις Κυκλάδες για λαθρεμπόριο ναυτιλιακών καυσίμων - «Μετάγγιζαν» καύσιμα από σκάφη
21:39
ΗΠΑ: Ο Τραμπ «δεν πιστεύει» πως το περιστατικό σε ρωσικό εργαστήριο συνδέεται με βιολογικό όπλο
21:30
Κινητοποιήσεις στη Γαλλία: Τουλάχιστον 761 αστυνομικοί, 215 μαθητές και 89 εκπαιδευτικοί τραυματίες
21:19