ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Κεραυνοί» Μέρκελ κατά Σολτς με τους συντηρητικούς σε τροχιά ήττας στην κάλπη

Γερμανία: «Κεραυνοί» Μέρκελ κατά Σολτς με τους συντηρητικούς σε τροχιά ήττας στην κάλπη
AP Photo/Markus Schreiber

Με το συντηρητικό μπλοκ να καταγράφει για πρώτη φορά από το 1949 ποσοστά κάτω του 20% στις δημοσκοπήσεις, η Άνγκελα Μέρκελ, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του υποψήφιου καγκελάριου των Σοσιαλδημοκρατών, Όλαφ Σολτς, κατά την τελευταία πιθανότατα εμφάνισή της στην Μπούντεσταγκ έπειτα από 16 συναπτά έτη διακυβέρνησης της Γερμανίας.

Επιχειρώντας να δώσει «ώθηση» στον υποψήφιο καγκελάριο της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), Άρμιν Λάσετ, -ο οποίος καταγράφει καταστροφικές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις-, η απερχόμενη καγκελάριος στράφηκε κατά του Όλαφ Σολτς, προειδοποιώντας ότι νίκη του θα ανοίξει την «πόρτα» στην Αριστερά του Die Linke.

«Η Γερμανία καλείται να επιλέξει κατεύθυνση» δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ λίγες εβδομάδες πριν πέσουν οι τίτλοι τέλους της μακράς θητείας της.

Οι ψηφοφόροι έχουν δύο επιλογές: Είτε μία κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων «που αποδέχεται τη στήριξη της Αριστεράς ή έστω δεν την αποκλείει» ή μία κυβέρνηση συντηρητικών δυνάμεων με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ.

Μία κυβέρνηση υπό τον Λάσετ πρεσβεύει την σταθερότητα και την αξιοπιστία, το μέτρο και το κέντρο, σημείωσε η Μέρκελ, προσθέτοντας: «Αυτό ακριβώς χρειάζεται η Γερμανία. Και δεν είναι το τίδιο όποια και αν είναι η κυβέρνηση» δήλωσε ενώπιον της Μπούντεσταγκ, με το βλέμμα στο ενδεχόμενο συνεργασίας του SPD με την Αριστερά.

«Κρίμα, κρίμα…», ακούστηκαν να λένε οι βουλευτές της Αριστεράς, ενώ κάποιος βουλευτής φώναξε «ντροπή σου!», για να λάβει την απάντηση από την Άνγκελα Μέρκελ: «Θέε μου! Δεν ξέρω πού αλλού, αν όχι εδώ, πρέπει να γίνονται τέτοιες συζητήσεις. Εδώ είναι η καρδιά της δημοκρατίας».

Στην ομιλία του ο ίδιος ο υποψήφιος καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) 'Αρμιν Λάσετ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του SPD και των Πρασίνων, χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές τους ανεύθυνες και ζήτησε αξιοπιστία από τα κόμματα που θα συνεργαστούν μετεκλογικά.

Μέρκελ κατά Σολτς περί εμβολιασμών και «πειραματόζωων»

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου πριν τις κάλπες της 26ης Σεπτεμβρίου, με αντικείμενο την «κατάσταση στη Γερμανία», η οποία και εξελίχθηκε σε προεκλογική αντιπαράθεση, η Άνγκελα Μέρκελ επιτέθηκε στον Όλαφ Σολτς και για τις δηλώσεις του περί εμβολιασμών και «πειραματόζωων».

«Αν θέλουμε να πείσουμε τους ανθρώπους γι' αυτό, θα πρέπει να το κάνουμε με επιχειρήματα και όχι με προσεκτικά διατυπωμένες, στρεβλές εικόνες πειραματόζωων. Ασφαλώς κανένας από εμάς δεν γίνεται πειραματόζωο εμβολιαζόμενος. Ούτε εγώ ούτε ο Όλαφ Σολτς είμαστε πειραματόζωα» δήλωσε σε υψηλούς τόνους η Μέρκελ, αναφερόμενη σε δήλωση του Όλαφ Σολτς, ο οποίος, στην προσπάθειά του να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, είπε: «Υπάρχουν πλέον στη Γερμανία 50 εκατομμύρια πειραματόζωα -κι εγώ ένα από αυτά- και έχουν πάει καλά».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε με το Αφγανιστάν, ευχαριστώντας τις Ενοπλες Δυνάμεις για την «πιο δύσκολη αποστολή στην ιστορία τους».

Παράλληλα, επανέλαβε την υπόσχεσή της για πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές της δυτικής Γερμανίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες το καλοκαίρι. «Η ανοικοδόμηση θα διαρκέσει χρόνια. Θα χρειαστεί υπομονή. Αλλά το έχω υποσχεθεί» υπογράμμισε.

Αναφερόμενη στα επιτεύγματα της κυβέρνησής της στο πεδίο της προστασίας του κλίματος, έκανε λόγο για τρεις επιτυχίες, την απόφαση για ένα εκατομμύριο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την σταδιακή κατάργηση του λιγνίτη και την εισαγωγή τιμής στο διοξείδιο του άνθρακα.

Στον απολογισμό της, συμπεριέλαβε ακόμη τον αγώνα κατά της ακροδεξιάς και την πρόοδο στη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, ενώ κατέληξε με την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα επιτεύγματα της Γερμανίας σε αυτόν τον τομέα, με τη δημιουργία του εμβολίου των BioNTech/Pfizer.

Στην αντεπίθεση ο Όλαφ Σολτς

Ο Όλαφτ Σολτς αντέδρασε στην ομιλία της καγκελαρίου λέγοντας ότι χρησιμοποίησε την αναφορά στα πειραματόζωα, επειδή «πρέπει κανείς να πείσει για τα εμβόλια και με αστεία, χαλαρά, έστω και με γέλιο», για να προσθέσει, επιτιθέμενος στο CDU:

«Αν κάποιοι δεν θέλουν να γελάσουν και είναι στενοχωρημένοι, αυτό μάλλον έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν τους επιτρέπουν να γελούν».

Ο νυν αντικαγκελάριος ξεκίνησε, πάντως, την ομιλία του ευχαριστώντας και την Άνγκελα Μέρκελ για τη συνεργασία των τελευταίων ετών. Χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξή του την είχε μάλιστα χαρακτηρίσει «καλή καγκελάριο».

Αναφερόμενος στην πανδημία, ο Σολτς τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέο lockdown, ενώ και τα σχολεία θα λειτουργήσουν με φυσική παρουσία. Κάλεσε για μία ακόμη φορά όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί να σπεύσουν και ζήτησε από τους ήδη εμβολιασμένους να πείσουν όσους μπορούν.

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη μετά την κρίση του κορωνοϊού, τόνισε ότι το κλειδί είναι η ανάπτυξη και -αναφερόμενος στα σχέδια CDU και Φιλελευθέρων (FDP) περί μείωσης φόρων- σημείωσε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με μείωση φόρων για όσους κερδίζουν π.χ. όσα ένας Καγκελάριος.

Αντιθέτως, τάχθηκε υπέρ της αύξησης των επιδομάτων για τα παιδιά και του κατώτατου μισθού στα 12 ευρώ/ώρα, ενώ τόνισε ότι στο μέλλον θα υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας μόνο αν νικήσουμε την κλιματική αλλαγή.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τα κοινωνικά επιδόματα, ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης, Άρμιν Λάσετ, τόνισε στο σημείο της δικής του ομιλίας ότι στόχος του είναι να μην εξαρτάται ο πολίτης από αυτά. «Η κοινωνική αναδιανομή δεν είναι στις αρχές του CDU» είπε σχετικά.

Κλείνοντας, ο Όλάφ Σολτς δήλωσε εμφατικά ότι η Γερμανία μπορεί να παραμείνει επίκαιρη μόνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση «και γι' αυτό πρέπει να φροντίσουμε και για μια καλύτερη ΕΕ, με μεγαλύτερη συνοχή».

«Τα καλά δημοσκοπικά αποτελέσματα δεν κρίνουν τις εκλογές. Ακόμη και μια εκλογική νίκη δε σημαίνει αυτομάτως και κυβερνητικό συνασπισμό» έσπευσε να τονίσει ο αρχηγός του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, απευθυνόμενος στον Όλαφ Σολτς, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα σχέδια που παρουσίασε ο υποψήφιος του SPD θα παραμείνουν όνειρα, αν δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία.

«Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να είναι κυβέρνηση για το κλίμα» είπε από την πλευρά της η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ ο και πρόσθεσε ότι οι πλημμύρες στη δυτική Γερμανία το αποδεικνύουν περίτρανα. Κατηγόρησε μάλιστα τον Όλαφ Σολτς ότι ως υπουργός Οικονομικών δεν διευκόλυνε τις επενδύσεις και σημείωσε ότι ακόμη και τα παιδιά του νηπιαγωγείου θα πρέπει να γνωρίζουν για τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

Για πρώτη φορά κάτω από το 20% σε δημοσκόπηση η Χριστιανική Ένωση

Κάτω από το 20% συρρικνώνονται για πρώτη φορά τα ποσοστά της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών ntv/RTL.

«Πρόκειται πιθανότατα για το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί σε δημοσκόπηση για την Ένωση από το 1949» σημειώνει το Ινστιτούτο Forsa που δίνει στο κόμμα της απερχόμενης καγκελαρίου Μέρκελ ποσοστό 19%.

Από την υποχώρηση του CDU επωφελείται κυρίως το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο κερδίζει δύο μονάδες και φθάνει στο 25%.

Οι Πράσινοι χάνουν μία μονάδα και περιορίζονται στο 17%, ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) ενισχύονται κατά μία μονάδα και βρίσκονται στο 13%. Σταθερές στα ποσοστά τους παραμένουν η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 11% και η Αριστερά με 7%.

Εάν αυτά τα ποσοστά επαληθευτούν στην κάλπη της 26ης Σεπτεμβρίου, θα μπορούσαν να σχηματιστούν συνασπισμός «φανάρι κυκλοφορίας» (SPD, Πράσινοι, FDP), συνασπισμός «Κένυα» (SPD, CDU, Πράσινοι) ή «κόκκινο-κόκκινο-πράσινο» (SPD, Αριστερά, Πράσινοι). Θεωρητικά θα ήταν εφικτός και ένας συνασπισμός «Γερμανία» (SPD, CDU/CSU, FDP).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ