ΚΟΣΜΟΣ

Panama Papers: Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται των ισχυρών εμπλεκομένων

Panama Papers: Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών υπεραμύνεται των ισχυρών εμπλεκομένων
REUTERS/Carlos Jasso

Ο Ελβετός υπουργός Οικονομικών Ουέλι Μάουρερ, υπεραμύνθηκε της χρήσης των offshore εταιριών από τους οικονομικά ισχυρούς, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο των ερευνών μετά τη διαρροή των Panama Papers, με στόχο να μειωθεί η φορολογική τους επιβάρυνση.

“Οφείλεις να δημιουργείς αυτές τις ευκαιρίες”, δήλωσε ο Μάουρερ, από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVP), σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Blick .

“Οι πλούσιοι πληρώνουν πολύ περισσότερο φόρο από εμένα”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Δεν είμαι πλούσιος – και χωρίς τους πλουσίους θα έπρεπε να πληρώνω περισσότερο φόρο”.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, η διαρροή εγγράφων από την παναμαϊκή δικηγορική εταιρία Mossack Fonseca, η οποία ειδικεύεται στη σύσταση offshore εταιριών και έχει γραφεία στη Ζυρίχη και τη Γενεύη, αποκάλυψε την εκτεταμένη χρήση αυτών των μέσων από διεθνείς τράπεζες και οδήγησε στην έναρξη ερευνών σε όλο τον κόσμο.

Χθες, ο επικεφαλής της αρμόδιας χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της Ελβετίας Μαρκ Μπράνσον δήλωσε ότι οι τράπεζες της χώρας πρέπει να πατάξουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Ο εισαγγελέας της Γενεύης ξεκίνησε επίσης έρευνα σε σχέση με τα εκατομμύρια εγγράφων που διέρρευσαν στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και που στη συνέχεια επεξεργάστηκε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ