ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν στο Κατάρ: Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται ενώπιον των ΗΠΑ για ασφαλή έξοδο Αφγανών

Μπλίνκεν στο Κατάρ: Οι Ταλιμπάν δεσμεύονται ενώπιον των ΗΠΑ για ασφαλή έξοδο Αφγανών
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα Olivier Douliery/Pool Photo via AP

Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν εκ νέου απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν, δήλωσε στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Κατάρ ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι «θα επιτρέψουν στους ανθρώπους που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να φύγουν ελεύθερα» δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Ντόχα. «Θα τους παρακολουθούμε» προσέθεσε, τονίζοντας ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναμένει οι Ταλιμπάν να τηρήσουν αυτή τους τη δέσμευση».

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δέχεται πιέσεις καθώς στο φως της δημοσιότητας έρχονται συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία εκατοντάδων ανθρώπων, ανάμεσά τους και Αμερικανοί, που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο της Μάζαρ-ι-Σαρίφ στο βόρειο Αφγανιστάν, σύμφωνα με την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Ascend Athletics.

Εξακόσιοι με 1.300 άνθρωποι προσπαθούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, ανάμεσά τους και 19 Αμερικανοί, με τη βοήθεια της συγκεκριμένης ΜΚΟ, αλλά και άλλων οργανισμών, έχει δηλώσει η διεθύντρια της Ascend Athletics, Μαρίνα ΛιΓκρί.

Ο Μπλίνκεν εξήγησε ότι οι Ταλιμπάν δεν απαγόρευσαν σε όποιους έχουν νόμιμα έγγραφα να φύγουν από τη χώρα, όμως πρόσθεσε ότι δεν διέθεταν όλοι όσοι προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις τσάρτερ. Δεν υπάρχει «μια κατάσταση ομηρείας» στη Μάζαρ-ι-Σαρίφ, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον κατάλογο των επιβατών, να ταυτοποιήσουμε τους επιβάτες των αεροπλάνων αυτών, [δεν γνωρίζουμε] τα πρωτόκολλα ασφαλείας, ούτε πού θα προσγειωθούν αυτά. Πρόκειται για ζητήματα που μας προκαλούν πραγματική ανησυχία», υπογράμμισε. «Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ συζητάμε για να λύσουμε τα θέματα αυτά» προσέθεσε.

Ο Μπλίνκεν, τον οποίο συνοδεύει στον ταξίδι του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ευχαρίστησε εξάλλου το Κατάρ για τη στήριξή του και τις ενέργειές του στην επιχείρηση απομάκρυνσης από το Αφγανιστάν χιλιάδων ανθρώπων.

«Το Κατάρ ξεπέρασε τις προσδοκίες και η γενναιοδωρία σας έσωσε ζωές» υπογράμμισε ο Όστιν στη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, από την πλευρά του επανέλαβε ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ, που παραμένει κλειστό μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών θα επαναλειτουργήσει σύντομα, χωρίς ωστόσο να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Αυτό είναι το πρώτο ταξίδι στην περιοχή υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν και την αποχώρηση δύο εβδομάδες αργότερα και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Χθες Δευτέρα το βράδυ ο εμίρης του Κατάρ Τάμιμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι παρέθεσε δείπνο στους δύο Αμερικανούς υπουργούς.

«Πολλές χώρες παρενέβησαν για να συμμετάσχουν στις απομακρύνεις από το Αφγανιστάν, αλλά καμία δεν το έκανε περισσότερο από το Κατάρ» σχολίασε σήμερα ο Μπλίνκεν, κάνοντας λόγο για περίπου 58.000 πρόσφυγες που πέρασαν από τη Ντόχα. «Οι άνδρες, οι γυναίκες και τα παιδιά που πέρασαν από εδώ δεν θα το ξεχάσουν, ούτε και εμείς» προσέθεσε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επρόκειτο να συναντηθεί εντός της ημέρας με αξιωματικούς στην αμερικανική αεροπορική βάση αλ Ουντέιντ στο Κατάρ, στην οποία έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες.

Ο Λόιντ Όστιν από την πλευρά του θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή του Κόλπου και θα περάσει από το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία.

Επίκειται κατάθεση Μπλίνκεν στο Κογκρέσο για το Αφγανιστάν

Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να καταθέσει τουλάχιστον δύο φορές στο Κογκρέσο την επόμενη εβδομάδα, καθώς βουλευτές και γερουσιαστές ξεκινούν την εξέταση της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, με επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων να έχουν δεσμευτεί για ενδελεχείς έρευνες.

Ο Μπλίνκεν θα καταθέσει σε δημόσιες ακροάσεις στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου, και στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν οι Επιτροπές.

Άλλες επιτροπές του Κογκρέσου είναι πιθανό να διεξάγουν τις δικές τους ακροάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες για το χαοτικό τέλος του μακροβιότερου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ.

Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν τον Δημοκρατικό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, για τα γεγονότα που σχετίζονται με την κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν που υποστηριζόταν από τις ΗΠΑ και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Οι Δημοκρατικοί του Μπάιντεν, που ελέγχουν με ισχνή πλειοψηφία και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, δηλώνουν ότι θέλουν να εξετάσουν όλες τις δύο δεκαετίες πολέμου, που εκτυλίχθηκαν υπό την ηγεσία προέδρων και των δύο κομμάτων.