ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Νεκροί σε διαδήλωση κατά των Ταλιμπάν στην Χεράτ

Αφγανιστάν: Νεκροί σε διαδήλωση κατά των Ταλιμπάν στην Χεράτ
AP Photo/Wali Sabawoon

Τη στιγμή που οι Ταλιμπάν ανακηρύσσουν Ισλαμικό Εμιράτο στο Αφγανιστάν και ανακοινώνουν τη σύνθεση κυβέρνησης σκληροπυρηνικών, αναφορές από την πόλη Χεράτ κάνουν λόγο για το θάνατο δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον άλλων οκτώ από σφαίρες κατά τη διάρκεια διαδήλωσης εναντίον του καθεστώτος.

Οι πληροφορίες για θύματα στη διαδήλωση ήλθαν από γιατρό στη δυτική αφγανική επαρχία, ο οποίος μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Τις τελευταίες ημέρες έχουν οργανωθεί πολλές διαδηλώσεις, κυρίως στην Καμπούλ, τη Χεράτ και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ.

Μαχητές των Ταλιμπάν διέλυσαν νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, με πυροβολισμούς στον αέρα τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής διαδήλωση κατά του ισλαμιστικού κινήματος που έλαβε χώρα στους δρόμους της Καμπούλ.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ των μαχητών της αντίστασης στον θύλακα της Κοιλάδας του Πανσίρ, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία των Ταλιμπάν για την πλήρη κατάληψή της, καθώς και συνθήματα κατά του Πακιστάν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγεται το σύνθημα «θάνατος στο Πακιστάν», καθώς οι διαδηλωτές κατευθύνονται προς το προεδρικό μέγαρο.

Κατ' ορισμένες εκτιμήσεις αυτοπτών μαρτύρων, το πλήθος έφθανε τα 300 εώς 500 άτομα, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες που φορούσαν χιτζάμπ, όπως μεταδίδει το CNNi.

Η διαδήλωση, η μεγαλύτερη αφότου οι Ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία, διαλύθηκε όταν μαχητές των Ταλιμπάν άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

Πλάνα από το σημείο δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν να καλυφθούν υπό τον ήχο πυρών.

Βίντεο που εστάλη στο δίκτυο BBC, δείχνει τους Ταλιμπάν να πυροβολούν στον αέρα, κίνηση την οποία το ισλαμιστικό κίνημα απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα αφότου δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν καθώς οι Ταλιμπάν πανηγύριζαν την επικράτησή τους πυροβολώντας στον αέρα.

Ισλαμικό Εμιράτο και νέα κυβέρνηση

Οι Ταλιμπάν ανακήρυξαν σήμερα «Ισλαμικό Εμιράτο» στο Αφγανιστάν ανακοινώνοντας παράλληλα τη σύνθεση μεταβατικής κυβέρνησης.

Στα ηνία της βρίσκεται ο Μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ, εκ των ιδρυτών του ισλαμιστικού κινήματος, ενώ υπουργός Εσωτερικών αναλαμβάνει ο γιος του ιδρυτή του διαβόητου δικτύου Χακανί, ο οποίος και περιλαμβάνεται στις λίστες καταζητούμενων του FBI.

Αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνει ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, Μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του εκπροσώπου του κινήματος, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, τρεις εβδομάδες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία.

Ο Σαραχουντίν Χακάνι, ο οποίος αναλαμβάνει υπουργός Εσωτερικών, είναι ο σημερινός αρχηγός και γιος του ιδρυτή της εξτρεμιστικής στρατιωτικής ομάδας «Δίκτυο Χακανί» που πρόσκειται στους Ταλιμπάν και ευθύνεται για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις στα 20 χρόνια του πολέμου που ακολούθησε την επιχείρηση των ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σε αντίθεση με το ευρύτερο κίνημα των Ταλιμπάν, το δίκτυο Χακάνι έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Μουλάς Μοχαμάντ Γιακούμπ, γιος του ιδρυτή των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ.

Υπουργός Εξωτερικών στη μεταβατική κυβέρνηση θα είναι ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στη Ντόχα, και αναπληρωτής του ο Μουλάς Αμπντούλ Σαλάμ Χαναφί.

Ουδεμία γυναίκα περιλαβάνεται στη μεταβατική κυβέρνηση.

«Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί» δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας».

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία. Και οι υποσχέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ