ΚΟΣΜΟΣ

Εμβολιασμός - ΕΜΑ: Εντός των επόμενων εβδομάδων η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση

Εμβολιασμός - ΕΜΑ: Εντός των επόμενων εβδομάδων η γνωμοδότηση για την τρίτη δόση
AP Photo/Pavel Golovkin, File

Εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) επί του αίτηματος των Pfizer/BionTech για τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού σε άτομα άνω των 16 ετών, όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

Σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα χορήγησης πρόσθετων δόσεων εμβολίου, ο Μάρκο Καβαλέρι ανέφερε ότι τα στοιχεία καθίστανται σαφέστερα για τα άτομα που μπορεί να μην ανταποκρίνονται καλά στον εμβολιασμό, όπως εκείνα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή για κάποιους ηλικιωμένους ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Μάρκο Καβαλέρει δήλωσε πως ο ΕΜΑ αξιολογεί την αίτηση για τη χρήση αναμνηστικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/Biontech, έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα ηλικίας άνω των 16 ετών, και το πόρισμα της αξιολόγησης αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ανέφερε, επίσης, ότι και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ενδέχεται σύντομα να υποβάλουν δεδομένα για μια τρίτη αναμνηστική δόση, σημειώνοντας ότι η Moderna έχει αρχίσει να υποβάλλει δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές με αναμνηστικές δόσεις.

Επιπλέον, ο Μάρκο Καβαλέρι δήλωσε ότι η πραγματικότητα στα κράτη-μέλη και αλλού στον κόσμο θα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ενισχυτικές δόσεις μπορεί να γίνουν με διαφορετικού τύπου εμβόλιο από αυτό του πρωτογενή εμβολιασμού, και ο ΕΜΑ συλλέγει σχετικά στοιχεία και δεδομένα.

Ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμού του ΕΜΑ επανέλαβε ότι όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 που έχουν λάβει έγκριση παρέχουν υψηλό βαθμό προστασίας έναντι σοβαρής νόσησης, νοσηλείας ή θανάτου από τον κορωνοϊό, και υπογράμμισε την ανάγκη να εμβολιαστούν πλήρως όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι.

Ως προς τα εμβόλιο Sputnik-V και Sinovac σημείωσε πως ο ΕΜΑ χρειάζεται περισσότερα στοιχεία.

«Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια Sputnik V και Sinovac, διεξάγονται αρκετά παραγωγικές συζητήσεις με τις εταιρείες, ωστόσο φαίνεται ότι πρέπει να σταλούν περισσότερα στοιχεία, πριν καταστεί δυνατόν να επιτευχθεί πρόοδος στην διαδικασία πιστοποίησης», υπογράμμισε ο Καβαλέρι.

Σε ό,τι αφορά τις παρενέργειες του εμβολιασμού, ο ίδιος ανέφερε ότι παγκόσμια δεδομένα ασφάλειας δείχνουν ότι τα οφέλη των εμβολίων κατά της Covid-29 είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιεσδήποτε πιθανές παρενέργειες.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι ο ΕΜΑ και οι αρμόδιοι φορείς των κρατών-μελών της ΕΕ αναλύουν συνεχώς τις αναφορές για ύποπτες παρενέργειες και ο ΕΜΑ δημοσιεύει τακτικά εκθέσεις για την ασφάλεια των εγκεκριμένων εμβολίων.

Και σχετικά με τις θεραπείες για την Covid-19, ο Μάρκο Καβαλέρι υπενθύμισε ότι ο EMA διενεργεί κυλιόμενη αξιολόγηση για τέσσερα προϊόντα αντιιικών μονοκλωνικών αντισωμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ