ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Πρώτη πτήση για την απομάκρυνση ξένων επί καθεστώτος Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Πρώτη πτήση για την απομάκρυνση ξένων επί καθεστώτος Ταλιμπάν
AP Photo/Bernat Armangue

Αεροσκάφος στο οποίο επιβαίνουν 200 ξένοι υπήκοοι, περιλαμβανομένων Αμερικανών, απογειώθηκε σήμερα, Πέμπτη, το απόγευμα από την Καμπούλ, στην πρώτη επιβατική πτήση προς το εξωτερικό από την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού και την επικράτηση των Ταλιμπάν, στα τέλη Αυγούστου.

Το αεροσκάφος της Qatar Airways έχει προορισμό τη Ντόχα.

Πρόκειται για την πρώτη πτήση που οργανώνεται για την απομάκρυνση ξένων από το Αφγανιστάν μετά τη γιγαντιαία αερογέφυρα που στήθηκε από τις ΗΠΑ και επέτρεψε να φύγουν από τη χώρα περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι κατόπιν της αστραπιαίας κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Αφού πέρασαν από τον τυπικό έλεγχο στο αεροδρόμιο, οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία, υπό την επίβλεψη φρουρών από το Κατάρ, το οποίο έχει εμπλακεί ενεργά σε αυτήν την επιχείρηση.

Τα λεωφορεία τους μετέφεραν μέχρι το αεροσκάφος της Qatar Airways που τους περίμενε και αναχώρησε μετά την επιβίβασή τους.

Τη βοήθεια του Κατάρ ως προς την απομάκρυνση ανθρώπων που έμειναν πίσω ζήτησε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Ντόχα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Επί του παρόντος δεν έχει γνωστοποιηθεί πόσοι Αμερικανοί υπήκοοι επιβιβάστηκαν στην πτήση της Qatar Airways, ούτε και οι εθνικότητες των υπολοίπων.

Οι Ταλιμπάν δέχθηκαν πιέσεις προκειμένου να επιτρέψουν την αναχώρηση των ατόμων αυτών από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο Ζαλμάι Χαλιλζάντ.

Στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι παρέμεναν έως και 100 Αμερικανοί μετά τη στρατιωτική απόσυρση των ΗΠΑ, ενώ χιλιάδες είναι και οι Αφγανοί πολίτες, που συνεργάστηκαν με τις συμμαχικές δυνάμεις κατά την τελευταία αυτή 20ετία, και έμειναν πίσω διατρέχοντας κίνδυνο στα χέρια του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Μιλώντας προ ημερών από τη Ντόχα, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει πως οι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν εκ νέου απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα επιτρέψουν στους Αφγανούς που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα να το πράξουν.

Οι Ταλιμπάν δήλωσαν στις ΗΠΑ ότι «θα επιτρέψουν στους ανθρώπους που διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να φύγουν ελεύθερα» είχε αναφέρει ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τη Ντόχα. «Θα τους παρακολουθούμε» προσέθεσε, τονίζοντας ότι «σύσσωμη η διεθνής κοινότητα αναμένει οι Ταλιμπάν να τηρήσουν αυτή τους τη δέσμευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ