ΚΟΣΜΟΣ

Μετάλλαξη Mu - EMA: Ίσως «ξεφεύγει» από τα εμβόλια, αλλά δεν επικρατεί της Δέλτα

Μετάλλαξη Mu - EMA: Ίσως «ξεφεύγει» από τα εμβόλια, αλλά δεν επικρατεί της Δέλτα
AP Photo/Peter Dejong

Η μετάλλαξη Mu, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, είναι «ενδεχομένως ανησυχητική» λόγω πιθανής αντίστασης στα εμβόλια, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει τη μετάλλαξη Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Η παραλλαγή B.1.621, σύμφωνα με την επιστημονική ονοματολογία, ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο ΕΜΑ επικεντρώνεται κυρίως στη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά «παρακολουθεί επίσης και άλλες παραλλαγές που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, όπως η Λάμδα (που ταυτοποιήθηκε στο Περού) και πιο πρόσφατα η Μu» δήλωσε ο υπεύθυνος της στρατηγικής εμβολιασμού του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι.

Η παραλλαγή «Μu μπορεί να είναι ενδεχομένως πιο ανησυχητική επειδή θα μπορούσε να δείχνει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο ανοσοποιητικής διαφυγής [αντίστασης στα εμβόλια]» ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο EMA θα συζητήσει με τις φαρμακευτικές εταιρείες την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της παραλλαγής Μu.

«Όμως, δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν πως η παραλλαγή Μu διαδίδεται τόσο όσο η Δέλτα ή πως υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεράσει τη μετάλλαξη Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος» επισήμανε ο Μάρκο Καβαλέρι.

Προς το παρόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πως τέσσερις παραλλαγές είναι «ανησυχητικές», εκ των οποίων η παραλλαγή Άλφα, που είναι παρούσα σε 193 χώρες, και η Δέλτα, σε 170 χώρες, ενώ άλλες πέντε παραλλαγές είναι υπό παρακολούθηση (περιλαμβανομένης της Μu).

Η Μu εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο και έχει αναφερθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως και στην Ευρώπη, περιλαμβανομένης της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

«Καλπάζει» η μετάλλαξη Δέλτα - Το στέλεχος Mu εντοπίζεται και στην Ελλάδα

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της μετάλλαξης Μu ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου μικρότερος του 0,1%, αλλά ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται διαρκώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ