ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Βασανισμός δημοσιογράφων στα χέρια των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Βασανισμός δημοσιογράφων στα χέρια των Ταλιμπάν
AP Photo/Khwaja Tawfiq Sediqi

«Αιμορραγεί» ο ανεξάρτητος Τύπος του Αφγανιστάν, που αναδύθηκε κατά την τελευταία 20ετία, με τους Ταλιμπάν να βυθίζουν στο «σκοτάδι» τη χώρα και τη δημοσιογραφία. Τις όποιες λιγοστές ελπίδες ότι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία θα μπορύσε να παραμείνει ζωντανή με την επάνοδο του ισλαμιστικού κινήματος συνθλίβει ο άγριος ξυλοδαρμός και βασανισμός δύο δημοσιογράφων που συνελήφθησαν ενώ κάλυπταν διαδήλωση γυναικών στην Καμπούν.

Ο Ζάκι Νταριάμπι, εκδότης και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας Etilaat Rooz για την οποία εργάζονται οι δύο δημοσιογράφοι, ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες των δύο ρεπόρτερ: Ο ένας είχε μεγάλα, κόκκινα σημάδια από ράβδισμα στα πόδια και το κάτω μέρος της πλάτης του και ο άλλος ανάλογα σημάδια στον ώμο και το χέρι. Τα πρόσωπά τους ήταν επίσης γεμάτα μελανιές και γδαρσίματα στις φωτογραφίες, τις οποίες επαλήθευσε το πρακτορείο Reuters.

«Με την αιφνιδιαστική κατάρρευση της κυβέρνησης, στην Etilaat Roz αρχικά αποφασίσαμε να παραμείνουμε και να λειτουργούμε με την ελπίδα ότι δεν θα υπήρχε μεγάλο πρόβλημα για τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους. Αλλά μετά το χθεσινό συμβάν, αυτές οι λίγες ελπίδες που είχαν για το μέλλον των μέσων και των δημοσιογράφων στη χώρα χάθηκαν» ανέφερε ο Ζάκι Νταριάμπι.

Ο ίδιος ανέφερε ότι ο ξυλοδαρμός των δημοσιογράφων στέλνει «μήνυμα» στα μέσα ενημέρωσης του Αφγανιστάν, όπου ο ανεξάρτητος Τύπος, χάρη και στις χορηγίες Δυτικών δωρητών, άνθισε τα τελευταία 20 χρόνια.

«Πέντε συνάδελφοι κρατήθηκαν επί περισσότερες από τέσσερις ώρες και δύο από αυτούς ξυλοκοπήθηκαν και βασανίστηκαν βάναυσα» δήλωσε στο Reuters.

Οι τραυματισμένοι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και οι γιατροί τους συνέστησαν να πάρουν 15θήμερη αναρρωτική άδεια.

Ερωτηθείς για το περιστατικό, ένας από τους προσωρινούς υπουργούς της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν υποστήριξε ότι οποιαδήποτε επίθεση σε δημοσιογράφους θα ερευνηθεί. Ζήτησε όμως να μην κατονομαστεί.

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι θα επιτρέψουν τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως πολλοί Αφγανοί αμφιβάλουν αν θα τηρήσουν τον λόγο τους.

Ο Τάκι Νταριάμπι, ο ένας από τους δύο δημοσιογράφους της Etilaat Roz, είπε ότι επτά-οκτώ άνθρωποι τον έδερναν επί περίπου 10 λεπτά.

«Σήκωναν τα ραβδιά και μας χτυπούσαν με όλη τους τη δύναμη. Αφού μας έδειραν, είδαν ότι είχαμε λιποθυμήσει. Μας πήραν και μας κλείδωσαν σε ένα κελί με κάποιους άλλους» ανέφερε.

Την πρώτη φορά που οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, μεταξύ 1996-2001, δεν υπήρχαν στη χώρα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και το Διαδίκτυο ήταν στα σπάργανα.

Πολλοί δημοσιογράφοι έχουν διαμαρτυρηθεί ότι δέχτηκαν επιθέσεις αφότου οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία, ενώ γυναίκες ανέφεραν ότι δεν τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε μέσα ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ