ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν έρευνα για στοιχεία που λείπουν

11η Σεπτεμβρίου: Οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν έρευνα για στοιχεία που λείπουν
(AP Photo/Ted Shaffrey)

Την 20ή επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου κατά τις οποίες σκοτώθηκαν σχεδόν 3.000 άνθρωποι, οι συγγενείς των θυμάτων καλούν τον γενικό επιθεωρητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης να διερευνήσει τη διαχείριση των αποδεικτικών στοιχείων του FBI από την έρευνα που έκανε για τους αεροπειρατές και τους συνεργάτες τους, υποστηρίζοντας ότι ορισμένα αρχεία προφανώς λείπουν ή έχουν χαθεί.

Οι συγγενείς των θυμάτων θεωρούν ότι τα στοιχεία που λείπουν ή αποκρύπτονται είναι δυνητικά κρίσιμα για να αποδείξουν τον ισχυρισμό τους ότι το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ήταν ουσιαστικά συνένοχο στις επιθέσεις. Αυτή η θέση αποτελεί τη βάση μιας εκκρεμούς ομοσπονδιακής αγωγής στη Νέα Υόρκη, αν και οι έρευνες στις ΗΠΑ δεν έχουν αποδείξει οριστικά έναν τέτοιο σύνδεσμο.

Μεταξύ των αποδεικτικών στοιχείων που οι οικογένειες λένε ότι το FBI απέτυχε να παρουσιάσει είναι τηλεφωνικά αρχεία κλήσεων μεταξύ συνωμότων στις επιθέσεις, αρχεία συνεντεύξεων μαρτύρων και η φωτογραφία ενός Σαουδάραβα διπλωμάτη με δύο από τους αεροπειρατές έξω από ένα τζαμί της νότιας Καλιφόρνιας λίγο μετά την άφιξή τους στις ΗΠΑ.

Οι οικογένειες ζήτησαν επίσης από το FBI να παραδώσουν ένα βίντεο, το οποίο σύμφωνα με τους ίδιους, απαθανατίζει έναν Σαουδάραβα πολίτη να διοργανώνει πάρτι στο Σαν Ντιέγκο για δύο αεροπειρατές, για το οποίο ένας ανώτερος αξιωματούχος του FBI είπε πέρυσι ότι το γραφείο έψαξε, αλλά δεν μπόρεσε να το βρει.

«Το FBI έχει καθήκον να διατηρήσει τα αποδεικτικά του στοιχεία για την 11η Σεπτεμβρίου και έχει εξελιγμένα συστήματα υπολογιστών για να διατηρεί τα αρχεία του και να πραγματοποιεί έρευνες σε αυτά», αναφέρεται στην καταγγελία, η οποία κατατέθηκε για λογαριασμό περισσότερων από 3.500 συγγενών θυμάτων, διασωστών και επιζώντων και συνεχίζει: «Μια συνηθισμένη έρευνα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει κρίσιμα έγγραφα από τη σοβαρότερη ποινική έρευνα που διεξήχθη ποτέ από το FBI».

Στην καταγγελία σημειώνεται ακόμα ότι το FBI είπε στις οικογένειες ότι δεν μπορεί να εντοπίσει διάφορα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία οι οικογένειες πιστεύουν ότι πρέπει να βρίσκονται στην κατοχή του γραφείου. Στην περίπτωση μιας φωτογραφίας που οι οικογένειες των θυμάτων λένε ότι απεικονίζει μια συνάντηση έξω από το τζαμί με δύο από τους αεροπειρατές, τον Nawaf al-Hazmi και τον Khalid al-Mihdhar, το FBI δήλωσε ότι δύο πράκτορες των εν λόγω υποθέσεων δεν το γνώριζαν και πως στην έρευνα που έκανε δεν εντοπίστηκε η φωτογραφία.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε τον περασμένο μήνα ότι το FBI ολοκλήρωσε πρόσφατα μια έρευνα που εξέτασε ορισμένους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου και πιθανούς συνωμότες και ότι τώρα θα δουλέψει για να διαπιστώσει εάν θα μπορούσε να μοιραστεί πληροφορίες που είχε καθορίσει προηγουμένως ότι δεν μπορεί να αποκαλυφθούν.

Οι οικογένειες, ωστόσο, υποστηρίζουν πως μέχρι στιγμής, δεν έχει παραχθεί πρόσθετο ουσιαστικό υλικό και το FBI δεν έχει συμφωνήσει να καταβάλει περαιτέρω προσπάθεια για να βρει τα έγγραφά του που λείπουν.

Η καταγγελία προτρέπει τον Γενικό Επιθεωρητή Μάικλ Χόροβιτς να «εξετάσει εάν ένας ή περισσότεροι αξιωματούχοι του FBI διέπραξαν σκόπιμη παράβαση με σκοπό να καταστρέψουν ή να αποκρύψουν στοιχεία για να αποφύγουν την αποκάλυψή τους».

Οι οικογένειες πολλών θυμάτων ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι υπάρχει στενότερη σχέση μεταξύ του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και των αεροπειρατών από ό, τι έχει αναγνωρίσει η αμερικανική κυβέρνηση και υποστήριξαν σε μήνυση στη Νέα Υόρκη ότι αξιωματούχοι της Σαουδικής Αραβίας έδωσαν ζωτική υποστήριξη στους δύο πρώτους αεροπειρατές που έφτασαν στην Αμερική πριν από τις επιθέσεις.

Αν και οι οικογένειες υπέβαλαν καταγγελία στο γραφείο του γενικού επιθεωρητή, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση από τον Χόροβιτς να ξεκινήσει έρευνα.

Συνεχίζεται το έργο ταυτοποίησης των σορών

Την ίδια ώρα, το δύσκολο έργο ταυτοποίησης των λειψάνων θυμάτων των επιθέσεων συνεχίζονται, 20 χρόνια μετά, με τους αξιωματούχους να είναι επιφορτισμένοι με την επιστροφή των θυμάτων στις οικογένειές τους. Αυτή την εβδομάδα, ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα δύο ανθρώπων που πέθαναν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Πρόκειται για τις πρώτες ταυτοποιήσεις που ανακοινώνονται από τον Οκτώβριο του 2019.

Οι τεχνικοί στο γραφείο του ιατροδικαστή εργάζονται εδώ και χρόνια για να ταιριάξουν χιλιάδες θραύσματα σώματος που ανασύρθηκαν από τα ερείπια του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου με γνωστά θύματα, αλλά δεν κατάφεραν να εξαγάγουν χρήσιμο DNA σε πολλές περιπτώσεις.

«Όσος καιρός και να περάσει από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι όλοι όσοι χάθηκαν μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειές τους», δήλωσε η Δρ Μπάρμπαρα Σάμπσον, επικεφαλής ιατροδικαστής της πόλης της Νέας Υόρκης.

Ο διευθυντής της Ομάδας Ταυτοποίησης DNA του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, Μαρκ Ντιιζάιρ δηλώνει αισιόδοξος ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην εξαγωγή και τον προσδιορισμό αλληλουχίας DNA θα οδηγήσουν σε περισσότερες ταυτοποιήσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ορισμένα από τα υπολείμματα μπορεί να μην ταυτοποιηθούν ποτέ.

Με πληροφορίες από Associated Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ