ΚΟΣΜΟΣ

Covid: Οργή Μπάιντεν για τους αρνητές - Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για 100 εκατ. εργαζομένους

Covid: Οργή Μπάιντεν για τους αρνητές - Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός για 100 εκατ. εργαζομένους
AP Photo/Andrew Harnik

Τη «μειονότητα» των Αμερικανών η οποία, όπως τόνισε, υποστηριζόμενη από μια «μειονότητα πολιτικών», εμποδίζει τις ΗΠΑ να «γυρίσουν τη σελίδα» της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αρνούμενη να εμβολιαστεί, στηλίτευσε χθες Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν.

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί» και κάνοντας τα πράγματα χειρότερα «αιρετοί εργάζονται ενεργά για να υπονομεύσουν τον αγώνα» εναντίον της πανδημίας, κάτι το οποίο «είναι απαράδεκτο», είπε ο αρχηγός του κράτους παρουσιάζοντας στον Λευκό Οίκο το σχέδιό του για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατηγοριών εργαζομένων, για να κατανικηθούν αυτοί που «εμποδίζουν» την προστασία «της δημόσιας υγείας».

Αυτά τα 80 εκατομμύρια αντιπροσωπεύουν το 25% του πληθυσμού: αυτό «μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά, και το κάνει», τόνισε ο κ. Μπάιντεν, επιμένοντας πως σκοπός του είναι οι ΗΠΑ να επιστρέψουν στη «φυσιολογική ζωή» το ταχύτερο.

Εργαζόμενοι σε μεγάλες επιχειρήσεις στο στόχαστρο

Το σχέδιο της κυβέρνησής του Δημοκρατικού προβλέπει ιδίως να γίνει υποχρεωτικό για περίπου εκατό εκατομμύρια υπαλλήλους μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων είτε να εμβολιαστούν, ή να υποβάλλονται σε τεστ σε εβδομαδιαία βάση.

Περίπου 4 εκατομμύρια λειτουργοί του ομοσπονδιακού κράτους και υπάλληλοι εταιρειών που εκτελούν δημόσιες συμβάσεις θα καταστεί επίσης υποχρεωτικό να εμβολιαστούν για την COVID-19.

Η ομιλία του Τζο Μπάιντεν καταγράφηκε ενώ η πανδημία αναζωπυρώνεται από το καλοκαίρι, εξαιτίας ιδίως της πιο μολυσματικής παραλλαγής Δέλτα του SARS-CoV-2, ενώ μέρος των Αμερικανών συνεχίζει να διστάζει να εμβολιαστεί ή να εναντιώνεται στα εμβόλια.

«Βιώνουμε σκληρή περίοδο που μπορεί να διαρκέσει καιρό», είπε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι «μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα και θα το κάνουμε» ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τα 2/3 των εργαζομένων

Το σχέδιο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αφορά συνολικά κάπου 100 εκατ. εργαζόμενους, περίπου τα δύο τρίτα του συνόλου. Ενδέχεται να αντιμετωπίσει νομικές αμφισβητήσεις· ήδη καταδικάστηκε από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους.

Οι εργαζόμενοι στο ομοσπονδιακό κράτος πλέον έχουν 75 ημέρες στη διάθεσή τους για να εμβολιαστούν, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν το φάσμα του τερματισμού της σύμβασής τους πλην λίγων εξαιρέσεων.

Παρότι η εκστρατεία ανοσοποίησης επιταχύνθηκε τον Αύγουστο σε κάποιες πολιτείες που πλήττονται σκληρά από την πανδημία η χώρα βρίσκεται σε φάση που θα αποτελέσει σταυροδρόμι, είπε ο Aμερικανός πρόεδρος προτού παροτρύνει για να νιοστή απευθυνόμενος στους συμπολίτες του «εμβολιαστείτε» κλείνοντας την ομιλία του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), παρά την εντατική προσπάθεια της κυβέρνησης μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί πλήρως κάτι περισσότερο από το 53% των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ, που μετρούν πάνω από 654.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 40,63 καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 –πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς–, βλέπουν το τελευταίο διάστημα τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται και πάλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ