ΚΟΣΜΟΣ

Γκουτέρες: Το αφγανικό παράδειγμα θα βρει μιμητές στις ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις της Αφρικής

Γκουτέρες: Το αφγανικό παράδειγμα θα βρει μιμητές στις ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις της Αφρικής
AP Photo/Paul White, FILE

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε χθες Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, την ανησυχία του ότι το αφγανικό παράδειγμα θα βρει μιμητές στις ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις στο Σαχέλ και ζήτησε να υπάρξει ενίσχυση των «μηχανισμών ασφαλείας» σε αυτή την περιφέρεια.

Στο Σαχέλ «φοβάμαι τον ψυχολογικό και πραγματικό αντίκτυπο αυτού που συνέβη στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες αναφερόμενος στην ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τη 15η Αυγούστου. «Υπάρχει αληθινός κίνδυνος. Οι τρομοκρατικές οργανώσεις (στο Σαχέλ) μπορεί να ενθουσιαστούν με αυτό που έγινε (στο Αφγανιστάν) και ν’ αποκτήσουν φιλοδοξίες πέραν αυτών που είχαν ως πριν από λίγους μήνες», εξήγησε ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη Unicef, τα κεντρικά εδάφη της περιοχής Σαχέλ της Αφρικής αντιμετωπίζουν μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Άνθρωποι από τη Μπουρκίνα Φάσο, το Μάλι και το Νίγηρα αναγκάζονται να εκτοπιστούν καθημερινά, εγκαταλείποντας τις ζωές τους προκειμένου να ξεφύγουν από την πρωτοφανή βία που έχει ξεσπάσει στην περιοχή.

Υπάρχει «κάτι καινούργιο» στον κόσμο, «πολύ επικίνδυνο», συνέχισε ο Πορτογάλος, αναφερόμενος στο γεγονός πως μολονότι δεν είναι πολλές, «υπάρχουν φανατισμένες ομάδες, με ιδεολογία που υπαγορεύει ότι ο θάνατος, για παράδειγμα, είναι κάτι επιθυμητό — οργανώσεις διατεθειμένες να κάνουν τα πάντα. Και βλέπουμε στρατούς να αποσυντίθενται όταν βρίσκονται αντιμέτωποι μ’ αυτές», πρόσθεσε.

«Το είδαμε στη Μοσούλη, στο Ιράκ, στο Μαλί, στην πρώτη έφοδο προς το Μπαμακό, στη Μοζαμβίκη (...). Αυτός ο κίνδυνος είναι αληθινός, πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τον αντίκτυπό του στην τρομοκρατική απειλή και τον τρόπο που η διεθνής κοινότητα πρέπει να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή», έκρινε ο κ. Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, είναι απαραίτητο «να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ασφαλείας στο Σαχέλ». Διότι «το Σαχέλ είναι το κυριότερο αδύνατο σημείο — πρέπει να το φροντίσουμε αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για το Μαλί, την Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα, τώρα έχουμε παρεισφρήσεις και στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Γκάνα», ανέφερε.

Στο Σαχέλ «η Γαλλία θα μειώσει την παρουσία της, μαθαίνουμε πως το Τσαντ θέλει να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη ζώνη των συνόρων των τριών χωρών» (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας, Μαλί), υπογράμμισε. «Αυτός είναι λόγος που δίνω αγώνα για να ιδρυθεί αφρικανική αντιτρομοκρατική δύναμη, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας δυνάμει του Κεφαλαίου 7 (σ.σ. του Χάρτη του ΟΗΕ, που προβλέπει τη χρήση βίας) και με κατανεμημένους πόρους, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί αντίδραση ανάλογη του επιπέδου της απειλής», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.

«Φοβάμαι ότι σήμερα η δυνατότητα αντίδρασης της διεθνούς κοινότητας και των χωρών της περιοχής δεν είναι επαρκής έναντι της απειλής», επέμεινε.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ προσπαθεί επί χρόνια να δοθεί στη δύναμη G5 Σαχέλ, που έχουν σχηματίσει το Τσαντ, η Μαυριτανία, το Μαλί, ο Νίγηρας και η Μπουρκίνα Φάσο, σθεναρή εντολή του ΣΑ του ΟΗΕ, συνοδευόμενη από χρηματοδότηση του Οργανισμού.

Οι ΗΠΑ, που συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης του ΟΗΕ και φοβούνται ότι η δύναμη των κυανόκρανων που έχει αναπτυχθεί στο Μαλί θα χάσει την ουδετερότητά της, προτιμούν συνεργασία σε διμερές επίπεδο, αρνούνται ως αυτό το στάδιο να υιοθετήσουν την προσέγγιση του κ. Γκουτέρες, που ενστερνίζεται αντίθετα η Γαλλία.

«Πρέπει αυτό το μπλοκάρισμα να τερματιστεί. Είναι απόλυτα ουσιώδες», έκρινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Γκουτέρες: Να συνεχιστεί ο διάλογος με τους Ταλιμπάν

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών παρότρυνε επίσης τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να διεξάγει «διάλογο» με το de facto καθεστώς των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, όπου, τόνισε, πρέπει να αποφευχθεί η επαπειλούμενη «οικονομική κατάρρευση» που θα προκαλούσε εκατομμύρια θανάτους.

«Πρέπει να διατηρήσουμε έναν διάλογο με τους Ταλιμπάν, επαναβεβαιώνοντας χωρίς περιστροφές τις αρχές μας, έναν διάλογο με αίσθημα αλληλεγγύης προς τον αφγανικό λαό», είπε ο επικεφαλής του ΟΗΕ. «Είναι καθήκον μας να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας σε έναν λαό που υφίσταται τα πάνδεινα, (σε μια χώρα) όπου εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα», επέμεινε ο κ. Γκουτέρες.

«Υπάρχουν εγγυήσεις; Όχι, η κατάσταση είναι απρόβλεπτη και επειδή είναι απρόβλεπτη, πρέπει να εμπλακούμε (σε διάλογο) με τους Ταλιμπάν», προκειμένου «το Αφγανιστάν να μη γίνει σε κέντρο της τρομοκρατίας, οι γυναίκες και τα κορίτσια να μη χάσουν όλα τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της προηγουμένης περιόδου, οι διάφορες εθνικές ομάδες να μπορούν να αισθάνονται πως εκπροσωπούνται» στην κυβέρνηση, συνέχισε.

«Μέχρι στιγμής, στις συνομιλίες που είχαμε, τουλάχιστον υπήρχε δεκτικότητα στο να συζητήσουμε», διαβεβαίωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στο Αφγανιστάν εάν εκπληρώνονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

«Αυτό που θέλει ο ΟΗΕ είναι «κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς», στην οποία θα εκπροσωπούνται όλες οι συνιστώσες της αφγανικής κυβέρνησης και αυτή «η πρώτη μεταβατική κυβέρνηση» η σύνθεση της οποίας ανακοινώθηκε προ ημερών «δεν δίνει τέτοια εντύπωση», στηλίτευσε.

«Χρειάζεται σεβασμός στα δικαιώματα του ανθρώπου, (στα δικαιώματα) των γυναικών και των κοριτσιών. Χρειάζεται η τρομοκρατία να μην αποκτήσει βάση στο Αφγανιστάν ώστε να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών και χρειάζεται οι Ταλιμπάν να συνεργαστούν στον αγώνα εναντίον των ναρκωτικών», απαρίθμησε ο επικεφαλής του Οργανισμού.

Αυτό που «θέλουμε» είναι η κυβέρνηση να εγγυάται «ειρήνη και σταθερότητα» και «να τηρεί τα δικαιώματα» των πολιτών τους. Από την πλευρά τους «οι Ταλιμπάν θέλουν να αναγνωριστούν, οι κυρώσεις να αρθούν, θέλουν οικονομική υποστήριξη και αυτό δίνει έναν μοχλό στη διεθνή κοινότητα», συνέχισε.

Παρότι «δεν έχουμε ακόμη μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση» στο Αφγανιστάν, «πρέπει να αποφευχθεί η κατάρρευση της οικονομίας που μπορεί να έρθει με φρικτές συνέπειες από ανθρωπιστική σκοπιά», έκρινε ο ΓΓ.

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες, όπως συνέβη στην περίπτωση της Υεμένης, είναι εφικτό να προβλεφθεί να προσφερθούν στην Καμπούλ «χρηματοοικονομικά εργαλεία», παρά τις κυρώσεις, ώστε να επιτραπεί «η οικονομία να αναπνεύσει». Αυτό «είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας και δεν μιλάω για άρση κυρώσεων ή αναγνώριση, μιλάω για στοχευμένα μέτρα που θα επιτρέψουν η αφγανική οικονομία να μπορέσει να αναπνεύσει», ξεκαθάρισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ