ΚΟΣΜΟΣ

20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Τα απόρρητα έγγραφα που έγιναν μήλον της Έριδος

20 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου: Τα απόρρητα έγγραφα που έγιναν μήλον της Έριδος
AP Photo/Frank Franklin II

Αποκαλύψεις σχετικά με το χρονικό των γεγονότων που προηγήθηκαν ή ακολούθησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου ενδέχεται να φέρει ο αποχαρακτηρισμός διαβαθμισμένων εγγράφων από την έρευνα του FBI για τις επιθέσεις.

Το σχετικό προεδρικό διάταγμα υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα, υλοποιώντας έτσι μία από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για διαφάνεια γύρω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 ετών από το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και το Πεντάγωνο.

Με το διάταγμα ο Μπάιντεν κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να επανεξετάσει το ζήτημα αποχαρακτηρισμού της έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών για την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το διάταγμα, ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, καλείται να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αφορούν στις επιθέσεις, μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

«Υπέγραψα εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καλείται το αρμόδιο τμήμα Δικαιοσύνης και άλλες υπηρεσίες να αναλαβάνουν τη δημοσιοποίηση αποχαρακτηρισμένης έκθεσης με έγγραφα που σχετίζονται με τις έρευνες των μυστικών υπηρεσιών για την 11η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με το διάταγμα, ο γενικός εισαγγελέας καλείται να δημοσιοποιήσει τους επόμενους έξι μήνες τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα», τόνισε, σε ανακοίνωσή του ο Μπάιντεν.

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την οδύνη των οικογενειών των 2.977 αθώων ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη χειρότερη τρομοκρατική επίθεση της ιστορίας μας. Γι' αυτούς δεν ήταν μόνο μια εθνική και διεθνής τραγωδία. Ήταν μια προσωπική καταστροφή», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Μπάιντεν επεσήμανε: «Η σκέψη μου εξακολουθεί να είναι με τις οικογένειες των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου που υποφέρουν. Το επιτελείο μου θα συνεχίσει να συνεργάζεται, με σεβασμό, με τα μέλη αυτής της κοινότητας. Χαιρετίζω τις φωνές αυτές καθώς χαράσσουμε έναν νέο δρόμο προ τα μπροστά».

Το κείμενο του εκτελεστικού διατάγματος αναγνωρίζει, πάντως, τον κίνδυνο που εγκυμονεί για την εθνική ασφάλεια η δημοσιοποίηση των εγγράφων, γι' αυτό και στην περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι θα παραμείνουν απόρρητα.

Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι πληροφορίες δεν πρέπει να μένουν απόρρητες όταν τίθεται ζήτημα δημοσίου συμφέροντος.

Χιλιάδες οικογένειες ζητούν εξηγήσεις

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν ότι το FBI έκλεισε πρόσφατα μια έρευνα σχετικά με ορισμένους αεροπειρατές της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Παρόλο που αυτή η εξέλιξη ακολούθησε τις αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης, το FBI αποφάσισε να εντοπίσει πρόσθετες πληροφορίες κατάλληλες για αποκάλυψη. Το FBI θα αποκαλύψει αυτές τις πληροφορίες σε κυλιόμενη βάση όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είχε δηλώσει τότε ο εκπρόσωπος.

Η δέσμευση αυτή του FBI καταγράφεται με φόντο τη δικαστική μάχη μελών οικογενειών θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών, τα οποία κατηγορούν για συνέργεια.

Ζητώντας εξηγήσεις, 1.800 οικογένειες θυμάτων των τρομακρατικών επιθέσεων είχαν συντάξει, πριν από έναν μήνα, επιστολή, ζητώντας διαφάνεια από το επιτελείο της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά στον ρόλο αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας.

Καθώς μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν αναμενόταν να παραστεί σε τελετή στη Νέα Υόρκη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδες οι οικογένειες θυμάτων, επιζήσαντες και μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών διεμήνυαν στην επιστολή πως ο Δημοκρατικός πρόεδρος δεν θα είναι «ευπρόσδεκτος» στην τελετή «αν δεν τηρήσει την υπόσχεσή του».

Αξίωσαν να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα που αποκαλύπτουν, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπογράφοντες, την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στις επιθέσεις. Η επιστολή υπογράφτηκε από κάπου 1.700 πρόσωπα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση του FBI αντιμετωπίστηκε με αρκετό σκεπτικισμό.

«Δυστυχώς, έχουμε ήδη ακούσει πολλές αδειανές υποσχέσεις», ήταν η αντίδραση του Μπρετ Ίγκλσον, γιου θύματος των επιθέσεων και εκπροσώπου των οικογενειών. Οι αρχές είναι σε θέση να δώσουν τα έγγραφα αυτά στη δημοσιότητα «αμέσως», πρόσθεσε σε ανακοίνωση Τύπου που υπέγραψε.

Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης δικαστικής διαδικασίας αυτής, η μια αμερικανική κυβέρνηση μετά την άλλη επικαλέστηκε το κρατικό απόρρητο για να μη δώσει στη δημοσιότητα επίμαχα έγγραφα.

Σχεδόν αμέσως, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του τόνισε πως «χαιρετίζει» την απόφαση του FBI να επανεξετάσει έγγραφα και δυνητικά να αποχαρακτηρίσει κάποια.

«Όπως είχα δεσμευθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας, η κυβέρνησή μου δεσμεύεται να εγγυηθεί τον μεγαλύτερο δυνατό νομικά βαθμό διαφάνειας και να τηρήσει τους αυστηρούς κανόνες που είχαν καταρτιστεί (επί των ημερών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα) όσον αφορά την επίκληση του κρατικού απορρήτου», ανέφερε.

Το εξαιρετικά λεπτό ζήτημα αυτό επανήλθε στο επίκεντρο ενόψει της σημερινής επετείου.

Με πληροφορίες από Asociated Press

ΔΗΜΟΦΙΛΗ