ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Νέα κυβέρνηση έπειτα από ένα χρόνο πολιτικής παράλυσης

Λίβανος: Νέα κυβέρνηση έπειτα από ένα χρόνο πολιτικής παράλυσης
Ο Νατζίμπ Μικάτι στην προσευχή της Παρασκευής σε τέμενος της Βηρυτού Dalati Nohra/Gobierno de Líbano via AP

Νέα κυβέρνηση υπό τον Νατζίμπ Μικάτι, τον πλουσιότερο άνδρα της χώρας, απέκτησε ο Λίβανος έπειτα από μια περίοδο 13 μηνών που σηματοδοτήθηκε από ατέρμονες πολιτικές διαβουλεύσεις, οι οποίες επιδείνωσαν την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν και ο νέος πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι «υπέγραψαν το διάταγμα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης παρουσία του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι» ανακοινώθηκε από την προεδρία μέσω του επίσημου λογαριασμού της στο Twitter.

Ο Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος έχει ήδη διατελέσει πρωθυπουργός δύο φορές, δήλωσε πως ελπίζει να σταματήσει την οικονομική κατάρρευση της χώρας και να επαναφέρει την ευημερία.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του αφού υπέγραψε με τον πρόεδρο Μισέλ Αούν το διάταγμα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, ο Μικάτι δήλωσε πως η κατάσταση στη χώρα είναι «δύσκολη» και προσέθεσε ότι δεν έχουν μείνει αποθέματα για επιδοτήσεις και πως όλοι θα πρέπει «να σφίξουν το ζωνάρι».

Ο Λίβανος βρίσκεται δίχως λειτουργική κυβέρνηση μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ στον απόηχο της καταστροφικής έκρηξης της 4ης Αυγούστου του 2020 στη Βηρυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ