ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Φόβοι για «φαινόμενα εξτρεμισμού» από αντιεμβολιαστές

Κορωνοϊός - Ιταλία: Φόβοι για «φαινόμενα εξτρεμισμού» από αντιεμβολιαστές
AP Photo/Antonio Calanni

Κίνδυνο να ανακύψουν φαινόμενα εξτρεμισμού εν μέσω της αυξανόμενης κοινωνικής έντασης γύρω από την εμβολιαστική πολιτική έναντι του κορωνοϊού διαβλέπει η υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, σε συνέχεια της επιχείρησης της ιταλικής αστυνομίας κατά ατόμων που δήλωναν εχθροί των εμβολίων και σχεδίαζαν βίαιες κινητοποιήσεις.

«Υπάρχει ανησυχία διότι οι τόνοι ανεβαίνουν συνεχώς, με κίνδυνο να προκύψουν φαινόμενα εξτρεμισμού, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις κινητοποιήσεις των αντιεμβολιαστών» δήλωσε η Λουτσιάνα Λαμορτζέζε.

Η ίδια προσέθεσε ότι «στην φάση αυτή, ο κύριος κίνδυνος συνδέεται με τους λεγόμενους 'μοναχικούς λύκους' και με άτομα που παρουσιάζουν κάποια προβλήματα».

«Πρόκειται για ένα δύσκολο φαινόμενο, το συζητήσαμε και στην G7, ώστε να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια, όλες οι χώρες μαζί» είπε η Ιταλίδα υπουργός.

Η Λαμορτζέζε υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα στην Ιταλία έγιναν συνολικά πάνω από 50 εκατομμύρια έλεγχοι και ότι υπήρξαν παρεισδύσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Υπενθύμισε, όμως, ότι χάρη στην μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε, οι προθέσεις των αντιεμβολιαστών να μπλοκάρουν τους ιταλικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς δεν οδήγησαν σε καμία απολύτως προβληματική εξέλιξη.

Έφοδοι σε σπίτια αντιεμβολιαστών

Η ιταλική αστυνομία πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη, εφόδους σε σπίτια αντιεμβολιαστών, στο πλαίσιο έρευνας για αρνητές που επιχειρούσαν μέσω Διαδικτύου να οργανώσουν βίαιες κινητοποιήσεις ενάντια στα μέτρα για την πανδημία του κορωνοϊού που λαμβάνει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Στις εφόδους που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Μιλάνο, Ρώμη, Βενετία, Πάδοβα, Μπέργκαμο και Ρέτζιο Εμίλια κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα, κυρίως κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικοι υπολογιστές.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, οκταμελής ομάδας (πέντε γυναίκες και τρεις άνδρες) είχε εκφράσει την πρόθεση να προμηθευθεί μαχαίρια και να προχωρήσει στην κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Τους απαγγέλθηκε η κατηγορία υποκίνησης βίαιων πράξεων, ενώ από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν προκύπτει να ανήκουν σε κάποιο κόμμα ή πολιτική οργάνωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας είχαν σκοπό να πάρουν μέρος σε κινητοποίηση κατά των μέτρων της κυβέρνησης για την πανδημία -και ιδίως του green pass- η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη το Σάββατο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ