ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - MI5: Η «επιτυχία» των Ταλιμπάν ενθαρρύνει τρομοκράτες κατά της Δύσης

Βρετανία - MI5: Η «επιτυχία» των Ταλιμπάν ενθαρρύνει τρομοκράτες κατά της Δύσης
Victoria Jones/Pool Photo via AP

Τριάντα ένα σχέδια τρομοκρατικής επίθεσης απετράπησαν την τελευταία τετραετία στη Βρετανία, δηλώνει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας (ΜΙ5), Κεν ΜαΚάλουμ, σε συνέντευξή παραμονή της 20ής επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 -προειδοποιώντας ότι μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν το Αφγανιστάν κινδυνεύει να γίνει ξανά καταφύγιο εξτρεμιστών που θέλουν πλήξουν τη Δύση.

Πίσω από την πλειονότητα των σχεδίων αυτών βρίσκονταν ισλαμιστές εξτρεμιστές, όμως είναι αυξανόμενος και ο αριθμός ακροδεξιών ομάδων, ανέφερε ο Κεν ΜακΚάλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Ακόμη και στη διάρκεια της περιόδου της πανδημίας, που όλοι βιώνουμε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας διετίας, χρειάστηκε να αποτρέψουμε έξι σχέδια τρομοκρατικής επίθεσης που βρίσκονταν στο τελικό στάδιο» δήλωσε ο Κεν ΜαΚάλουμ.

«Επομένως η απειλή της τρομοκρατίας για τη Βρετανία, λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι κάτι υπαρκτό και διαρκές» υπογράμμισε.

Φόβοι λόγω της επικράτησης των Ταλιμπάν

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα δώσει μια «ηθική ώθηση» σε εξτρεμιστές που υφαίνουν συνωμοσίες για επιθέσεις αλλού, και θα μπορούσε και πάλι να τους δώσει μια βάση για να επιχειρούν όπως είχαν κάνει πριν από την 11η Σεπτεμβρίου 2001.

«Αντιμετωπίζουμε πράγματι έναν συνεχή παγκόσμιο αγώνα για να νικήσουμε τον εξτρεμισμό και να προστατευθούμε από την τρομοκρατία» ανέφερε ο ΜακΚάλουμ μιλώντας την παραμονή της επετείου των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τελευταίες μεγάλες επιθέσεις στη Βρετανία σημειώθηκαν το 2017, όταν ένας βομβιστής ανατινάχθηκε σε συναυλία στο Μάντσεστερ και άνδρες με μαχαίρια επιτέθηκαν σε δύο γέφυρες στο Λονδίνο.

Έκτοτε, η αστυνομία και οι μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν 31 συνωμοσίες στο τελευταίο στάδιο για επιθέσεις στη Βρετανία, είπε ο ΜακΚάλουμ. Μαχητές όπως αυτοί θα μπορούσαν να «εμπνευσθούν» από την επιτυχία των Ταλιμπάν.

«Μέσα σε μία νύχτα μπορεί να έχουμε μια ψυχολογική ώθηση, μια ηθική ώθηση σε εξτρεμιστές που βρίσκονται ήδη εδώ ή σε άλλες χώρες, άρα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως τα πρόσφατα γεγονότα στο Αφγανιστάν θα έχουν ενθαρρύνει και εμψυχώσει κάποιους από αυτούς τους εξτρεμιστές» τόνισε.

Οι Ταλιμπάν έχουν υποσχεθεί ότι δεν θα επιτρέψουν το Αφγανιστάν, όπου ο Οσάμα μπιν Λάντεν σχεδίασε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου όταν εκείνοι ήταν στην εξουσία, να γίνει και πάλι καταφύγιο μαχητών που σχεδιάζουν να πλήξουν τη Δύση.

Όμως ο ΜακΚάλουμ είπε πως υπάρχει κίνδυνος να γίνει ακριβώς αυτό.

«Μαζί με το άμεσο εμψυχωτικό αποτέλεσμα υπάρχει ο κίνδυνος οι τρομοκράτες να ανασυνταχθούν και για άλλη μια φορά να μας βάλουν περισσότερο στον δρόμο καλά σχεδιασμένων σύνθετων συνωμοσιών όπως αυτές που αντιμετωπίσαμε στις 11 Σεπτεμβρίου και τα χρόνια που ακολούθησαν» επισήμανε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ