ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον αδελφό του πρώην αντιπροέδρου που πέρασε στην αντίσταση

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν τον αδελφό του πρώην αντιπροέδρου που πέρασε στην αντίσταση
Ο Αμρουλάχ Σάλεχ ενώθηκε με τους ηγέτες των δυνάμεων που συγκρότησαν μέτωπο αντίστασης στην Κοιλάδα του Πανσίρ (Φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Rahmat Gul, File

Οι Ταλιμπάν φέρονται να εκτέλεσαν τον αδελφό του Αμρουλάχ Σάλεχ, πρώην αντιπροέδρου της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του Αφγανιστάν, ο οποίος στη συνέχεια ενώθηκε με τους ηγέτες των δυνάμεων που συγκρότησαν μέτωπο αντίστασης κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης στην Κοιλάδα του Πανσίρ.

Τη σχετική πληροφορία μετέφερε ο ανηψιός του, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η είδηση για την εκτέλεση του Ροχουλάχ Αζίζι Σάλεχ έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν διακήρυξαν ότι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Πανσίρ, την τελευταία επαρχία που αντιστεκόταν ακόμη.

«Εκτέλεσαν τον θείο μου» ανέφερε ο Εμπαντουλάχ Σάλεχ σε μήνυμα που απέστειλε στο Reuters. «Τον σκότωσαν χθες και δεν μας αφήνουν να τον θάψουμε. Έλεγαν συνέχεια ότι η σορός του πρέπει να σαπίσει» προσέθεσε.

Η σελίδα, στη γλώσσα ουρντού, της ενημερωτικής υπηρεσίας των Ταλιμπάν Alemarah ανέφερε ότι «σύμφωνα με πληροφορίες» ο Ροχουλάχ Σάλεχ σκοτώθηκε σε συγκρούσεις στο Πανσίρ.

Ο Αμρουράχ Σάλεχ, ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών του Αφγανιστάν, διαφεύγει. Είναι ασαφές το πού ακριβώς βρίσκεται.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης του Αφγανιστάν, στο οποίο έχουν ενταχθεί δυνάμεις πιστές στον τοπικό πολέμαρχο Αχμάντ Μασούντ, δηλώνει ότι θα συνεχίσει την αντίσταση απέναντι στους Ταλιμπάν, ακόμη και μετά την πτώση της Μπαζαράκ, της επαρχιακής πρωτεύουσας της Πανσίρ.

Ο ΟΗΕ έχει «αξιόπιστες καταγγελίες» για εκτελέσεις από τους Ταλιμπάν

Μόλις λίγο πριν γίνη γνωστή η είδηση της εκτέλεσης του αδελφού του Αμρουλάχ Σάλεχ, η ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Ντέμπορα Λάιονς, δήλωνε πως υπάρχουν αξιόπιστες αναφορές ότι οι Ταλιμπάν διαπράττουν δολοφονίες αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία παρά την υπόσχεσή τους ότι θα εφάρμοζαν αμνηστία.

«Ανησυχούμε [...] για το γεγονός πως παρά τις αρκετές δηλώσεις που εγγυώνταν γενική αμνηστία για τα μέλη των εθνικών αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας και άμυνας και όσων εργάστηκαν στον δημόσιο τομέα, υπάρχουν αξιόπιστες καταγγελίες για δολοφονίες αντιποίνων μελών των δυνάμεων ασφαλείας και φυλάκισης ανθρώπων που είχαν εργαστεί για προηγούμενες κυβερνήσεις» δήλωσε η Καναδή διπλωμάτης ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επισήμανε επίσης ότι στο Αφγανιστάν «παραμένουν μέλη της Αλ Κάιντα», τα οποία είναι «οφθαλμοφανώς καλοδεχούμενα» και τους παρέχεται «καταφύγιο από τις de facto αρχές των Ταλιμπάν». Οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά το «κεφαλαιώδες» ζήτημα «της διεθνούς τρομοκρατίας» δεν μπορούν «να καθησυχαστούν απλά με υποσχέσεις των Ταλιμπάν». Η κυρία Λάιονς επισήμανε επίσης πως το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (IS-K) παραμένει ενεργό στο Αφγανιστάν.

Μολαταύτα η επιτετραμμένη επισήμανε πως είναι απαραίτητο η διεθνής κοινότητα να βρει τρόπο να συνεχίσει να χορηγεί βοήθεια στη χώρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση η οικονομία θα καταρρεύσει.

Χωρίς βοήθεια το Αφγανιστάν θα βυθιστεί σε οικονομικό μαρασμό «που μπορεί να οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την πείνα, να δημιουργήσει τεράστιο κύμα προσφύγων» και να πάει το Αφγανιστάν «πίσω αρκετές γενεές», προειδοποίησε η Ντέμπορα Λάιονς το ΣΑ του ΟΗΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ