ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία κατηγορεί ΗΠΑ για «παρέμβαση» στις εκλογές - Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης

Ρωσία κατηγορεί ΗΠΑ για «παρέμβαση» στις εκλογές - Στο ΥΠΕΞ κλήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης
Χειραψία Πούτιν - Σάλιβαν στο Κρεμλίνο τον Φεβρουάριο του 2020 AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool, File

Ζήτημα «παρέμβασης» των Ηνωμένων Πολιτειών στις επικείμενες εκλογές για την κρατική Δούμα «ανοίγει» η Ρωσία, ισχυριζόμενη πως «διαθέτει αποδείξεις» ότι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί παραβιάζουν τη ρωσική νομοθεσία.

Σχετική διαμαρτυρία επιδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μόσχα, Τζέικ Σάλιβαν, ο οποίος εκλήθηκε αιφνιδίως σήμερα, Παρασκευή, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογραμμίσθηκε ότι η ρωσική πλευρά διαθέτει αδιαμφισβήτητες αποδείξεις για παραβιάσεις της ρωσικής νομοθεσίας από αμερικανικές γιγαντιαίες ψηφιακές εταιρείες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των εκλογών για την Κρατική Δούμα, της Ομοσπονδιακής συνέλευσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σε σχέση με αυτό, ειπώθηκε κατηγορηματικά ότι είναι ανεπίτρεπτη η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Κατά τη συνάντηση του υφυπουργού της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, με τον Τζέικ Σάλιβαν συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις Μόσχας και Ουάσιγκτον, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS ο Σάλιβαν παρέμεινε στο υπουργείο Εξωτερικών 20 λεπτά και έφυγε χωρίς να κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax είχε αναφέρει ότι ο Σάλιβαν εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών και για ζήτημα που σχετίζεται με διαπιστεύσεις Ρώσων δημοσιογράφων που εργάζονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ορισμένα δημοσιογράφοι δεν έλαβαν διαπιστεύσεις για την κάλυψη των εκδηλώσεων μνήμης για τη συμπλήρωση 20 ετών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, αναμεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ