ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Βρετανία: Άρση μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο Τζόνσον

Κορωνοϊός - Βρετανία: Άρση μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο Τζόνσον
Jon Super/PA via AP

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τα σχέδια για τη διαχείριση της πανδημίας κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της χώρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση μπορεί να άρει κάποιους περιορισμούς στηριζόμενη στα εμβόλια.

«Τώρα που μπαίνουμε στο φθινόπωρο και τον χειμώνα (...) ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει αυτήν την εβδομάδα τα σχέδιά μας για την διαχείριση της COVID τους αμέσως επόμενους μήνες και με αυτά θα καθιστούμε σαφές ότι το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα λειτουργεί», δήλωσε στο δίκτυο Sky News ο Σατζίντ Τζάβιντ.

«Βεβαίως θέλουμε να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί και υπάρχουν κάποια πράγματα, όσον αφορά το θέμα των ταξιδιών για παράδειγμα, υπάρχουν κάποιοι κανόνες που θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ, αλλά το τεστ PCR που απαιτείται κατά την επιστροφή σας στο Ηνωμένο Βασίλειο από ορισμένες χώρες, κοιτάξτε θέλω να προσπαθήσω να απαλλαγούμε από αυτό όσο γρηγορότερα μπορώ», σημείωσε.

Αξιωματούχοι διερευνούν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το τι ενδέχεται να καταστεί αναγκαίο αν αυξηθεί η πίεση στα νοσοκομεία στην Αγγλία, όπως η χρήση μάσκας ή η τηλεργασία, αν είναι δυνατόν.

«Φρένο» στην οικονομική ανάπτυξη από τη μετάλλαξη Δέλτα

Ο ρυθμός ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να καταγράφει μέτρια αύξηση 0,1%, εμφανώς βραδύτερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, αντανακλώντας το κύμα μολύνσεων της Covid-19 εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα.

Ύστερα από ανάπτυξη 1% τον Ιούνιο, οι αναλυτές ανέμεναν επιβράδυνση αλλά αυτή ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης.

«Με την αύξηση των περιστατικών Covid-19 και την επιδείνωση της έλλειψης προϊόντων και εργαζομένων, η οικονομική ανάκαμψη είναι σε νεκρό σημείο», σχολίασε ο Πολ Ντέιλς από την Capital Economics.

Η χώρα κατέγραψε κορύφωση των μολύνσεων στις αρχές Ιουλίου εξαιτίας κυρίως του Euro, και η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ήρε στα μέσα Ιουλίου σχεδόν όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς, όπως η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση ή περιορισμοί στον αριθμό των παρευρισκομένων στους χώρους θεάματος.

Στο μεταξύ αθετώντας περί του αντιθέτου προεκλογική του δέσμευση, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προκειμένου το σύστημα υγείας να ανακάμψει και να απορροφήσει τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ιατρική φροντίδα που συσσωρεύθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Δεχόμενος έντονες επικρίσεις, ακόμη και στις τάξεις της συντηρητικής πλειοψηφίας του που αντιτίθεται στην αύξηση των φόρων, ο Τζόνσον διευκρίνισε πως η αύξηση αυτή -της τάξεως του 1,25% που θα εφαρμοστεί από τον Απρίλιο του 2022- θα χρηματοδοτήσει επίσης την ανάληψη της φροντίδας, η οποία συχνά κοστίζει πολύ, ενηλίκων που χρειάζονται υποστήριξη, όπως οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ