ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Διεκδικεί την προεδρία η Αν Ινταλγκό των Σοσιαλιστών - Ξεκίνησε τη «μάχη» η Λεπέν

AP Photo/Michel Euler/Thibault Camus

Σε «ρυθμό» προεδρικών εκλογών εισέρχεται η Γαλλία με την δήμαρχο του Παρισιού, Αν Ινταλγκό, να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών για το ύπατο αξίωμα. Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία με ομιλία επικεντρωμένη στη γαλλική ταυτότητα.

Η Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε σήμερα, Κυριακή, την υποψηφιότητά της παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δήμαρχος δεν συνιστά σοβαρή πρόκληση εκτός αν καταφέρει να ενώσει την πολωμένη Αριστερά.

Η Ινταλγκό, η οποία έγινε η πρώτη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας το 2014, συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου περίπου το 8% για τον πρώτο γύρο τον Απρίλιο.

Ο Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν προς το παρόν μεταξύ 20% και 24%.

«Γνωρίζοντας τη σοβαρότητα των καιρών και για να δώσω ελπίδα στη ζωή μας αποφάσισα να είμαι υποψήφια για τη γαλλική προεδρία» δήλωσε η 62χρονη δήμαρχος ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά της από την Ρουέν, την παραδοσιακή ιστορική πρωτεύουσα της Νορμανδίας.

Η Ινταλγκό υπόσχεται μια πιο πράσινη οικονομία, την επαναβιομηχάνιση των παλιών βιομηχανικών κέντρων, την ανάδειξη των πολιτών στο επίκεντρο της ΕΕ και τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινίσει τις λεπτομέρειες της προεκλογικής ατζέντας της.

Ως δήμαρχος του Παρισιού η γεννημένη στην Ισπανία Ινταλγκό έχει αποσπάσει εύσημα γιατί μετέτρεψε τις όχθες του Σηκουάνα, που άλλοτε αντιμετώπιζαν κυκλοφοριακή συμφόρηση, σε πολυσύχναστους πεζοδρόμους, για την αυστηρή πολιτική της ως προς τα ρυπογόνα οχήματα και για τη δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων στη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Παρότι το προφίλ της έχει ενισχυθεί ενόψει της ανάληψης της διοργάνωσης των επόμενων Ολυμπιακών Αγώνων από το Παρίσι, η Ινταλγκό παραμένει σχετικώς άγνωστη για τους ψηφοφόρους εκτός της πρωτεύουσας.

Παράλληλα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα πασχίζει να ανασυγκροτηθεί μετά την ανάδειξη στην προεδρία του Μακρόν, ενός πρώην τραπεζίτη με μικρή πολιτική εμπειρία, ο οποίος διέλυσε τα συστημικά κόμματα.

Τα μέλη του κόμματος θα επιλέξουν ποιός υποψήφιος θα λάβει το χρίσμα. Ο μοναδικός αντίπαλος της Ινταλγκό, μέχρι στιγμής, είναι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Στεφάν Λεφόλ.

Αλλά η Αριστερά είναι βαθιά διχασμένη. Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αρνό Μοντεμπούρ ανακοίνωσε ότι θα είναι ανεξάρτητος υποψήφιος.

Οι Πράσινοι, οι οποίοι είχαν καλές επιδόσεις στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο χρόνο, επίσης θα ανακοινώσουν τον υποψήφιό τους μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Άλλοι δύο υποψήφιοι από την ριζοσπαστική Αριστερά έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο κεντροαριστερός υποψήφιος θα πρέπει να συσπειρώσει τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές για να στηρίξουν κοινό υποψήφιο για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών.

Ξεκίνησε την προεκλογική εκστρατεία Μαρίν Λεπέν

Επτά μήνες πριν τις κάλπες, η Μαρίν Λεπέν ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία με μία ομιλία επικεντρωμένη στη γαλλική ταυτότητα.

Η Λεπέν παρέδωσε τα ηνία του κόμματός της, του Εθνικού Συναγερμού, στον νεαρό αντιπρόεδρό του, Ζορντάν Μπαρντελά, ο οποίος από αύριο, Δευτέρα, θα κληρονομήσει υπερχρεωμένο κίνημα, κλονισμένο ακόμη από τη συντριβή που υπέστη στις περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου.

Ενώπιον περίπου 900 υποστηρικτών της που είχαν συγκεντρωθεί στο ρωμαϊκό θέατρο του Φρεζύς, στη νότια Γαλλία, η 53χρονη Λεπέν είπε ότι οι εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο «δεν θα είναι απλώς μια επιλογή της κοινωνίας, όπως ήταν οι προηγούμενες, αλλά επιλογή πολιτισμού».

«Δεν υπάρχουν παρά μόνο δύο εναλλακτικές» το 2022, «δηλαδή είτε η διάλυση της Γαλλίας μέσω της [μεταναστευτικής] πλημμύρας, είτε το σωτήριο άλμα που θα οδηγήσει τη Γαλλία στην τρίτη χιλιετία, επικεντρωμένη γύρω από την ιδέα του έθνους» δήλωσε.

«Φτάνουμε σε ένα σταυροδρόμι, του οποίου ο ένας δρόμος οδηγεί στην άβυσσο και ο άλλος στην κορυφή», συνέχισε η υποψήφια πρόεδρος, η οποία διαφωνεί με τον «πεσιμισμό» του Ερίκ Ζεμούρ, του δημοσιογράφου που έχει εκφράσει κατ' επανάληψη αντιμεταναστευτικές και αντιφιλελεύθερες θέσεις.

Ο Ζεμούρ εδώ και μήνες αφήνει να εννοηθεί ότι ενδέχεται να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία, προοπτική που ανησυχεί ιδιαίτερα τον Εθνικό Συναγερμό.

Δημοσκόπηση στις αρχές Σεπτεμβρίου έδινε στον Ζεμούρ ποσοστό 8% στην πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών, κάτι που θα έπληττε τη Λεπέν. Προς το παρόν η ηγέτιδα της ακροδεξιάς φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει αρκετά υψηλό ποσοστό ώστε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπως και το 2017.

Μια άλλη δημοσκόπηση των Ifop-Fiducial, την περασμένη εβδομάδα, έδειχνε ότι η πιθανότητα να βρεθούν αντιμέτωποι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ο απερχόμενος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη Μαρίν Λεπέν παραμένει υψηλή, όποιος και αν είναι ο υποψήφιος της δεξιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης