ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αμηχανία για τον αρχηγό του AfD - Δεν ήξερε να πει ποιο είναι το αγαπημένο του ποίημα

Γερμανία: Αμηχανία για τον αρχηγό του AfD - Δεν ήξερε να πει ποιο είναι το αγαπημένο του ποίημα
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

Αίσθηση προκάλεσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι ο αρχηγός του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), Τίνο Κρουπάλα, ερωτηθείς ποιo είναι το αγαπημένο του γερμανικό ποίημα, δεν ήξερε να απαντήσει, την ώρα, μάλιστα που το ακροδεξιό κόμμα διατείνεται ότι έχει ψηλά στην ατζέντα του την διατήρηση των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών.

Σε συνέντευξη που του πήρε ένας νεαρός δημοσιογράφος για λογαριασμό του παιδικού ειδησεογραφικού προγράμματος logo! του εθνικού τηλεοπτικού σταθμού ZDF, ο 46χρονος προσπάθησε να σκεφτεί και εμφανώς αμήχανος απάντησε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να θυμηθεί κάποιο.

Ερωτηθείς ξανά αν τουλάχιστον μπορεί να αναφέρει κάποιον αγαπημένο του ποιητή ο Κρουπάλα κατάφερε να αναφέρει το όνομα του Χάινριχ Χάινε, ενός από τους πιο γνωστούς Γερμανούς συγγραφείς.

Λίγα λεπτά πριν είχε επισημάνει ότι το ακροδεξιό κόμμα του θέλει να διδάσκονται στα σχολεία περισσότερα παραδοσιακά τραγούδια και ποιήματα και οι Γερμανοί ποιητές και στοχαστές να εκτιμηθούν ξανά.

Ο νεαρός ρεπόρτερ, ο οποίος φοιτά ακόμα στο σχολείο, αντέτεινε ότι οι μαθητές απαιτείται να μαθαίνουν απ΄έξω περισσότερα ποιήματα.

Ενόψει των γερμανικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου, οι ρεπόρτερς του logo! πήραν συνεντεύξεις από όλους τους υποψήφιους διαδόχους της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και έφτιαξαν κλιπς διάρκειας τεσσάρων λεπτών με τις απαντήσεις τους.

Το περιστατικό προκάλεσε σειρά αρνητικών σχολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας χρήστης του Twitter έγραψε: «Είναι σαν να ζητάς από την Σάρα Πέιλιν να απαντήσει ποια είναι η αγαπημένη της εφημερίδα. Ή από τον Ντόναλντ Τραμπ ποιο είναι το αγαπημένο του εδάφιο της Βίβλου», αναφερόμενος σε Αμερικανούς πολιτικούς που δεν φημίζονται για την αγάπη τους στο διάβασμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ