ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Η πρώτη διεθνής εμπορική πτήση πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Η πρώτη διεθνής εμπορική πτήση πραγματοποιήθηκε στην Καμπούλ
(AP Photo/Bernat Armangue)

Με την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αφγανιστάν να είναι ακόμα ρευστή, ένα βήμα προς μια οικονομική εξομάλυνση έγινε σήμερα, Δευτέρα. Μια εμπορική πτήση της Pakistan International Airlines (PIA) από το Ισλαμαμπάντ προσγειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η πτήση αυτή των πακιστανικών κρατικών αερογραμμών επρόκειτο να μεταφέρει από την Καμπούλ στο Ισλαμαμπάντ ανθρώπους με έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα - αν και δεν κατέστη αμέσως γνωστό αν θεωρείται τακτική εμπορική πτήση ή ειδική πτήση τσάρτερ.

Είναι η πρώτη πτήση της PIA που προσγειώθηκε στην Καμπούλ μετά το τέλος της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων και της απομάκρυνσης ανθρώπων από το Αφγανιστάν σε μεγάλη κλίμακα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως πρόκειται για μία από τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής εξομάλυνσης για τη χώρα και το κύριο διεθνές αεροδρόμιό της.

Το αεροπλάνο της PIA, το οποίο προσγειώθηκε γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) μετέφερε από το Ισλαμαμπάντ πολύ λίγους ανθρώπους.

«Δεν υπήρχε σχεδόν κανείς μέσα στο αεροπλάνο, περίπου 10 άνθρωποι (...), ήταν ίσως περισσότερα μέλη του πληρώματος απ' ό,τι επιβάτες», δήλωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε στην πτήση αυτή από το Ισλαμαμπάντ.

Χθες, Κυριακή, ένας εκπρόσωπος της PIA είχε επιβεβαιώσει αυτή την πρώτη πτήση προς την Καμπούλ, διευκρινίζοντας πάντως ότι η εταιρεία εξακολουθούσε να εργάζεται για να γίνουν οι πτήσεις αυτές τακτικές.

Μια πρώτη διεθνής, μη εμπορική πτήση απομάκρυνσης πολιτών απογειώθηκε από την Καμπούλ με προορισμό το Κατάρ την περασμένη Πέμπτη και ακολούθησε μια άλλη την Παρασκευή με 158 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Γερμανών, Καναδών, Γάλλων, Ολλανδών υπηκόων και άλλων, όπως Βέλγων και Μαυρικιανών.

Στα τέλη Αυγούστου, σκηνές χάους εξελίχθηκαν για μέρες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με χιλιάδες Αφγανούς, τρομοκρατημένους από την επιστροφή των Ταλιμπάν ή προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στο εξωτερικό, να προσπαθούν απεγνωσμένα να επιβιβαστούν σε αεροσκάφη σε μια γιγαντιαία επιχείρηση αερογέφυρας που διοργάνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων χωρών.

Συνολικά, πάνω από 123.000 άνθρωποι, κυρίως Αφγανοί, απομακρύνθηκαν από την χώρα στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης που κηλιδώθηκε στις 26 Αυγούστου από μια τρομοκρατική επίθεση με πάνω από 100 νεκρούς, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν (ΙΚΧ).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε ξανά την απόφασή του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.

«Θα μπορούσε να επανακάμψει η Αλ Κάιντα; Ναι, όμως θα σας πω ότι έχουν ήδη επιστρέψει, σε άλλες περιοχές», είπε απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνιας, σε μια από τις τελετές μνήμης των θυμάτων των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου. «Ποια είναι η στρατηγική; Μήπως πρέπει να εισβάλουμε σε όλα τα μέρη όπου βρίσκεται η Αλ Κάιντα και να αφήσουμε στρατιώτες; Ας είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε.

Ο προκάτοχός του στον Λευκό Οίκο, Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του κατήγγειλε την «φρικτή» αμερικανική αποχώρηση και την «ανικανότητα» του Τζο Μπάιντεν στη διαχείριση του τέλους του μακροβιότερου πολέμου των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ