ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠA: Έτοιμο το ακριβότερο πολεμικό πλοίο όλων των εποχών

ΗΠA: Έτοιμο το ακριβότερο πολεμικό πλοίο όλων των εποχών
U..S Navy

Το ακριβότερο πολεμικό πλοίο που κατασκευάστηκε ποτέ, το αεροπλανοφόρο USS Gerald R. Ford (CVN 78) που κόστισε 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ είναι έτοιμο. Σύμφωνα με αξιωματούχο του αμερικανικού Πολεμικού ναυτικού αναμένεται να ενταχθεί στον στόλο του αμερικανικού ναυτικού τον Σεπτέμβριο.

Από τον Μάρτιο, το Ford, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2009, ήταν 97% έτοιμο, σύμφωνα με τον Σόν Τζ. Στάκλει , το στέλεχος που είναι υπεύθυνος για τις εξαγορές του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αεροπλανοφόρο αναμένεται να ξεκινήσει τις θαλάσσιες δοκιμές τον Ιούλιο και να παραδοθεί τελικά στο Πολεμικό Ναυτικό δύο μήνες αργότερα.

Το πλοίο πήρε το όνομά του από τον 38ο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος πέθανε το 2006. Ο Τζέραλντ Φορντ υπηρέτησε στο αεροπλανοφόρο USS Monterey κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και αποστρατεύτηκε ως πλωτάρχης.

O Στάκλει δήλωσε ότι το επόμενο καράβι στην κατηγορία Ford, θα είναι το USS John F. Kennedy (CVN 79),το οποίο έχει προγραμματιστεί να πλεύσει το 2020. Το πλοίο ήτα έτοιμο κατά 18% τον Μάρτιο.

Supercarrier Ford to join Navy fleet in September

By Brad Lendon, CNN

Ένα τρίτο πλοίο κλάσης Ford, το USS Enterprise (CVN 80), έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2018, σύμφωνα με την δήλωση του Στάκλει. Επίσης πρόσθεσε ότι η υπηρεσία σκοπεύει να δαπανήσει 71 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμη, για να κατασκευάσει άλλα 38 πολεμικά πλοία.

Τέλος σύμφωνα με τον Στάκλει, στόχος του Πολεμικού Ναυτικού είναι να υπάρχουν 308 πλοία στον αμερικανικό στόλο μέχρι το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ